Helsinški odbor: Zabrinuti smo zbog okupljanja paravojnih organizacija u NSRS-u

Radiosarajevo.ba
Helsinški odbor: Zabrinuti smo zbog okupljanja paravojnih organizacija u NSRS-u
Helsinški odbor za ljudska prava izrazio je duboku zabrinutost zbog okupljanja pripadnika organizacije "Srbska čast" i podmlatka Veterana Republike Srpske "Powers" u sali za sjednice Narodne skupštine RS-a.

Tačnije, okupljanje ovih organizacija sa kontroverzim porukama i nejasnim ciljevima zabrinula je cijelu javnost, zbog čega iz Helsinškog odbora za ljudska prava traže pojašnjenja.

"Pozivamo najviše predstavnike Narodne Skupštine RS, da informišu javnost i objasne razloge okupljanja ovih organizacija u najvišem zakonodavnom organu RS-a. Uvjereni smo da su predstavnici vlasti u RS-a svjesni osjetljivosti i rizika ovakvih postupaka u postkonfliktnom društvu, koje sa sobom nosi nerazriješene, tragične terete nedavne prošlosti", saopćeno je iz Helsinškog odbora.

Oni dodaju i kako smatraju neophodnim da javnost bude upoznata s potpunom pozadinom ovog okupljanja, te učešćem pojedinaca iz vrha vlasti u organiziranju ovog događaja, u cilju izazivanja nepovjerenja u institucije RS-a i širenje nesigurnosti.

"Uvjereni smo da ovakvi događaji ne doprinose izgradnji mira, stabilnosti i međuetničkog i međureligijskog povjerenja u BiH", zaključuje se u saopćenju Helsinškog odbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije