Helez održao sastanak s admiralima iz Italije i SAD-a: Dobio je važan poziv

0
Radiosarajevo.ba
Helez održao sastanak s admiralima iz Italije i SAD-a: Dobio je važan poziv
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Sastanak u Domu Oružanih snaga BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez saopćio je da je danas, 10. maja, u Domu oružanih snaga BiH održao sastanak s admiralom Stuartom B. Munschom, komandantom zajedničkih savezničkih snaga u Napulju i admiralom mornarice Sjedinjenih Američkih Država.

Helez je Admirala Munscha upoznao sa trenutnim stanjem i planovima u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH.

"Admiral je odao priznanje za poduzete aktivnosti Ministarstva odbrane BiH te poboljšanje i unaprijeđenje kapaciteta u Oružanim snagama BiH u prethodnom periodu. Admiral Munsch je još jednom potvrdio da NATO ostaje garant sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", kazao je Helez.

Razvijaju se olujne ćelije: Lovci na oluje najavili gdje će biti najgore nevrijeme

Razvijaju se olujne ćelije: Lovci na oluje najavili gdje će biti najgore nevrijeme

Naveo je da nakon što su u Bosni i Hercegovini organizovali sastanak Sjevernoatlantskog vijeća NATO saveza u februaru, zatim NATO Konferenciji strateških vojnih partnera u aprilu, u oktobru se očekuje Partnerski simpozij, što je najviši nivo NATO sastanaka nakon samita.

"Za nekoliko dana putujem u Brisel, gdje ću se sastati sa zamjenikom generalnog sekretara NATO saveza Mircea Geoană i vrhovnim zapovjednikom savezničkih snaga za Europu i zapovjednikom Europskog zapovjedništva Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država generalom Christopherom Cavolijijem", saopćio je Helez. 

Sastanak u Domu Oružanih snaga BiH
Foto: Ministarstvo odbrane BiH: Sastanak u Domu Oružanih snaga BiH

Ministar je podsjetio da uvijek ponavlja kako članstvo BiH u NATO savezu dugoročno osigurava mir, stabilnost, suvereniteta i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"S toga je ključni vanjskopolitički cilj naše zemlje članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji. Česta posjeta visokih NATO zvaničnika našoj zemlji, kao i organizovanje značajnih NATO konferencija i simpozija u našoj zemlji su potvrda napretka naše države na putu ka punopravnom članstvu u NATO savezu", istakao je ministar. 

Zukan Helez je poručio da na kraju sastanka admiral Munsch ga je pozvao da posjeti NATO Komandu združenih savezničkih snaga u Napulju.

"Naravno, sa zadovoljstvom sam prihvatio pozivnicu", rekao je Helez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije