Helez na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje: EU očekuje napredak do oktobra

2
Radiosarajevo.ba
Helez na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje: EU očekuje napredak do oktobra
Foto: VMBiH / Zukan Helez u Briselu

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane BiH Zukan Helez u Bruxellesu je učestvovao na petom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije.

Sastankom je predsjedavao visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i dopredsjednik Evropske komisije Josep Borrell, a Olivér Várhelyi, povjerenik za susjedstvo i proširenje, predstavljao je Europsku komisiju.

Delegaciju BiH predvodila je predsjedvajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, a uz ministra Heleza, u delegaciji su bili i zamjenik predsjedvajuće VM i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović te predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH i Misije BiH pri EU.

Moguća britanska vojna intervencija u Gazi: Isporuka pomoći novim morskim putem

Moguća britanska vojna intervencija u Gazi: Isporuka pomoći novim morskim putem

Sugovornici su razmatrali aktualnu fazu provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) BiH i EU te razmijenili mišljenja o političkoj situaciji na zapadnom Balkanu. Posebno se razgovaralo o ispunjenju 14 preduvjeta za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu BiH u EU.

Ministar Helez je govorio o naporima koji se čine da se u aktuelnom složenom političkom trenutku u BiH postigne konsenzus te naprave pomaci u korist svih koji u BiH žive.

Završen sastanak u Briselu: Obratili se Borrell, Krišto i Varhelyi; EU poslala žestoku poruku Dodiku

Završen sastanak u Briselu: Obratili se Borrell, Krišto i Varhelyi; EU poslala žestoku poruku Dodiku

Helez je posebno ukazao na secesionističko djelovanje predsjednika RS Milorada Dodika i Narodne skupštine RS. Sa Helezovim stavom su se složili svi dužnosnici EU koji su sudjelovali na sastanku.

Vijeće za stabilizaciju i priduživanje je pozvalo sve političke aktere u BiH da se suzdrže i odreknu provokativne razorne retorike i djelovanja, uključujući dovođenje u pitanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje, te da prestanu s veličanjem osuđenih ratnih zločinaca, kao i da aktivno sudjeluju u unapređenju pomirenja.

Vijeće je pozdravilo novu prekretnicu u odnosima EU i Bosne i Hercegovine postignutu odlukom Evropskog vijeća u decembru 2022. da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata. Ova odluka otvara priliku za BiH na njenom putu ka EU kroz brzu provedbu reformi i prilagođavanje standardima EU.

Na kraju sastanka zaključeno je da BiH i njeni organi moraju ubrzati napore na ispunjenju 14 prioriteta te da BiH u tome ima punu potporu institucija Evropske unije koja očekuje vidljivi napredak do oktobra ove godine, kada se podnosi izvještaj o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije