Haverić: Jedino rješenje 'problema Sejdić-Finci' je jedan predsjednik

Radiosarajevo.ba
Haverić: Jedino rješenje 'problema Sejdić-Finci' je jedan predsjednik

Naša stranka nije iznenađena još jednim neuspjehom Stefana Fülea da se sa šefovima vodećih bosanskohercegovačkih stranaka dogovori o provođenju presude Sejdić-Finci.

Vrijedna čuđenja je samo upornost s kojom se predstavnici Evropske komisije drže metoda rada ("dogovor lidera") koje su se uvijek dosad pokazale nedjelotvorne, i računaju na saradnju potrošenih političara kojima narod širom Bosne i Hercegovine otkazuje povjerenje - navodi se u saopćenju ove stranke.

„Naša stranka još jedanput podsjeća da je Evropska komisija za demokratiju putem prava (Venecijanska komisija) prije devet godina u svome Mišljenju CDL-AD(2005)004 sugerirala rješenje:  koncentriranje izvršne vlasti u Vijeću ministara, jedan predsjednik države sa simboličnim ovlastima koji bi se birao u Parlamentarnoj skupštini, i rotiranje pripadnika konstitutivnih naroda i Ostalih na toj funkciji“, smatra Haverić.

„Ovo rješenje jednoglasno odbija cjelokupna bosanskohercegovačka politička klasa, što je najbolji znak da je korisno i dobro. Pozivamo visokog predstavnika da iskoristi svoje ovlasti i nametne ga unilateralno i na autoritativan način. Naročito ohrabrujemo vladu Sjedinjenih Američkih Država da u iznuđivanju ovog rješenja, koje je ponudila "pravna pamet Evrope", pokaže istu energičnost koju je u prošlosti znala pokazati navodeći bosanskohercegovačke vlasti na odluke koje su se pokazale i protivpravne i štetne, kao što je izručivanje 'Alžirske grupe', izjavio je Tarik Haverić, član Političkog savjeta Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije