Haris Pašović: Za zbivanja u muzeju odgovorni su oni koji su onemogućili UO i Vladu da radi

Radiosarajevo.ba
Haris Pašović: Za zbivanja u muzeju odgovorni su oni koji su onemogućili UO i Vladu da radi

Predsjednik Privremenog upravnog odbora Zemaljskog muzeja Haris Pašović, uz napomenu da je ovom UO istekao mandat, komentirajući vandalizam u tom muzeju, kaže da "odgovornost što je do toga došlo snose prije svega oni koji nisu dopustili da Vlada Federacije BiH preuzme Zemaljski muzej". 

Odgovarajući na pitanje kako komentira izjavu direktora Muzeja Adnana Busuladžića da se radi o zastrašivanju, Pašović navodi da prema dokumentaciji od 1. oktobra 2012. godine, Busuladžić nije zaposlenik Muzeja, pa samim tim ne može biti ni direktor. Tako da, kako kaže, i nema potrebe da komentira njegove izjave. 

Kako Pašović navodi, s obzirom na to da privremeni UO nikad nije imao mogućnosti da uradi nešto kad je riječ o Zemaljskom muzeju, te da im je i istekao mandat, sad se čeka sudska odluka o novom Upravnom odboru. 

"A dok se čeka sud, dešavaju se štete", navodi Pašović, dodajući da niko osim onih koji su onemogućili preuzimanje muzeja od Vlade Federacije ne može da bude odgovoran za štete u Muzeju. Da je drukčije, tj. da je Vlada preuzela Muzej, s tim bi, smatra Pašović, preuzela i odgovornost i za ovakve događaje, piše Fena

Da podsjetimo, jučer popodne huligani su s kapuljačama na glavama upali u botaničku baštu Zemaljskog muzeja u Sarajevu te divljanjem pričinili određenu materijalnu štetu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije