Haris Čaušević vrijeđa tužiteljicu

Radiosarajevo.ba
Haris Čaušević vrijeđa tužiteljicu

Kako prenosi današnji Dnevni avaz, Haris Čaušević Oks je specijalcima priznao da je napad izvršio zbog „brata Rijada“. Tako je svjedočio policajac Mustafa Zukanović, stanar zgrade u blizini Policijske uprave Bugojno.

Vođa sektora saobraćajne policije Policijske uprave Bugojno Josip Alvir potvrdio je jučer pred Vijećem Suda BiH da je neposredno prije eksplozije kod policijske zgrade u Bugojnu 27. juna prošle godine trčao za osobom za koju sumnja da je optuženi Haris Čaušević Oks.

Čaušević se tereti da je ostavio bijelu vreću u kojoj je bila eksplozivna naprava koja je ubila policajca Tarika Ljubuškića, teško ranila njegovu kolegicu Edinu Hindić, a više policajaca lakše povrijedila.



Zukanović, koji stanuje u zgradi u blizini Policijske uprave Bugojno i u vrijeme napada nije bio na dužnosti je posvjedočio da kada je jedan od specijalaca Čauševića upitao zbog čega je to uradio, ovaj odgovorio: "Zbog brata Rijada" (Rustempašića, op. a.).

Pitali su ga: "Ko je još bio s tobom?" Odgovorio je da se radi o Islamu (Naser Palislamović, op. a.) i da on bježi prema Sarajevu - kazao je Zukanović, na šta je Čaušević povikao da svjedok laže!

Nadalje, Zukanović je opisao da je tri dana prije eksplozije vidio optužene Čauševića i Adnana Haračića Macu, koje je odranije poznavao, kako pola sata sjede na klupi u blizini bugojanske pošte.

Kazao je da se Čaušević i Haračić nisu družili sedam do deset dana prije napada. U tom periodu, kazao je, često su viđani zajedno. Zajedno su tako posjećivali internet-klubove, ali i učestvovali u jednom incidentu kod bugojanskog Hrvatskog doma. Također, potvrdio je da je optuženi Palislamović ranije često dolazio u Bugojno i da je u tom gradu jednom uhapšen po depeši MUP-a Unsko-sanskog kantona.

- Vidio sam ga (Palislamovića) kod Islamskog centra Bugojnu s Muhamedom Rustempašićem, bratom Rijada Rustempašića, koje poznajem. Viđao sam ih petkom kada je džuma. Mjesec prije napada vidio sam ga s Oksom u ulici Begluci. Sjedili su u automobilu "nissan". Oks je bio na mjestu suvozača, a Palislamović na mjestu vozača - istakao je policajac Zukanović.

Svjedok Zukanović kazao je da mu je dan-dva poslije hapšenja Čauševića stigla prijetnja iz porodice Huseinbegović iz mjesta Ždralovići, inače porodice majke optuženoga, koje mu je prenio posrednik čije ime nije otkrio. Prijetnju je prijavio Policijskoj upravi Bugojno. Na osnovu te prijave pokrenuta je i istraga, također prenosi Dnevni avaz.

Zbog ponašanja optuženog Čauševića jedan od njegovih advokata  Duško Tomić zatražio je od Suda BiH da ga razriješi dužnosti, jer ne želi braniti čovjeka koji izaziva incidente i na čije ponašanje ne može utjecati. Izvinio se Sudskom vijeću, ali i tužiteljici Ozrenki Nešković, kojoj je Čaušević rekao: "Šta ti znaš?"

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije