Harčenko: Treba što prije zatvoriti OHR

Radiosarajevo.ba
Harčenko: Treba što prije zatvoriti OHR

Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH mora biti zatvoren i što prije izvršena tranzicija ove institucije u ured specijalnog predstavnika EU, izjavio je danas ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ovaj ruski stav ambasador Harčenko je iznio danas u Sarajevu tokom nastupne posjete potpredsjednici Federacije BiH Spomenki Mičić.

„Razgovarali smo o situaciji u BiH i djelovanju međunarodne zajednice. Iznio sam ruski stav da OHR mora da se zatvori, te da se zalažemo za što bržu tranziciju OHR-a“, kazao je Harčenko nakon sastanka.

Kada je riječ o paketu ustavnih promjena koji su domaćim političkim liderima predložili SAD i EU, Harčenko navodi kako Rusija "razumije da je teško brzo doći do saglasnosti unutar BiH oko ustavnih promjena".

Naveo je kako je ruski stav da Dejtonski sporazum treba da ostane temelj stabilnosti u državi te da je u okviru toga moguće riješiti pitanje poboljšanja funkcioniranja državnih institucija.

Ambasador Harčenko je mišljenja da je u razvoju međudržavnih odnosa između Rusije i BiH došlo do pomaka, ali da ima prostora za dalje poboljšavanje saradnje, posebno u oblasti ekonomije.

„Vjerujem da ćemo napraviti dodatne korake u razvoju naših odnosa“, ustvrdio je ambasador Harčenko, dan prije posjete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova našoj zemlji.

Lavrov će sutra, kako je najavljeno, u Sarajevu razgovarati s državnim rukovodstvom, kao i s rukovodstvom RS-a.

Potpredsjednica FBiH Spomenka Mičić kazala je također nakon sastanka kako odnosi između BiH i Ruske Federacije mogu biti kvalitetniji i sadržajniji.

Smatra kako šansu za bolju saradnju treba iskoristiti, posebno u oblasti ekonomije, kako bi investitori iz Rusije više ulagali u razvoj određenih oblasti u BiH.

Mičić je izjavila i da je ohrabrujuće to što je amabasador Harčenko naglasio da Ruska Federacija snažno podržava jačanje institucija BiH.

Harčenko: BiH nije bure baruta
Rusija je za jačanje centralnih organa vlasti države BiH

fena/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije