Harčenko: Odluka o referendumu ne krši Dayton

Radiosarajevo.ba
Harčenko: Odluka o referendumu ne krši Dayton

Ambasador Rusije u BiH Alexander Bocan-Harchenko izjavio je da nema direktne protivrječnosti sa Dejtonskim sporazumom u odluci o referendumu u Srpskoj o nametnutim zakonima visokih predstavnika, a posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.
        
"Ovo je najvažniji i temeljni stav Rusije kao članice Savjeta za provođenje mira i jednog od garanata Daytonskog sporazuma", rekao je Bocan-Harchenko za "Glas Srpske".

Bocan-Harchenko je naglasio da ne treba koristiti bonska ovlaštenja u vezi sa ovim pitanjem.

''Polazeći od toga da nema nikakvog direktnog kršenja Daytona mi nećemo, niti imamo namjeru, a nemamo ni pravni razlog za podršku bilo kakvim akcijama, ako visoki predstavnik iskoristi bonska ovlaštenja'', istakao je ruski ambasador.         
        
On je rekao da je način za rješavanja ovog pitanja - dijalog - kojeg očekuje kada dođe predstavnik EU Miroslav Lajčak. Navodeći da u zaključcima Narodne skupštine Srpske ima zabrinutosti, on je dodao da u obzir treba uzeti sve zabrinutosti kako bi dijalogom, na najbolji i najefikasniji način, bilo riješeno ovo pitanje.        
        

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije