Hapšenje Divjaka je bilo terorizam

Radiosarajevo.ba
Hapšenje Divjaka je bilo terorizam

Bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić ocijenio je danas u izjavi  Feni, nakon vijesti o oslobađanju generala Armije BiH Jovana Divjaka u Beču, da pokušaji hapšenja građana BiH na osnovu potjernica iz Srbije predstavljaju jednu vrstu terorizma.

- Srbija smatra svakog ko je branio BiH zločincem. Ona zloupotrebljava nesposobnost naših vlasti da štite svoje građane i stalno raspisuje potjernice, kazao je Ganić, koji je, slično kao Divjak, prošle godine bio uhapšen u Londonu na osnovu potjernice za navodne ratne zločine počinjene u Sarajevu u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici. Ganićev slučaj završio je identično kao i Divjakov - odbacivanjem zahtjeva Srbije za izručenje.

On smatra da je sada prilika da bh. vlast sjedne s Interpolom i Evropskom unijom i dogovori princip po kojem niko nema pravo da proganja građane BiH koji su je branili. 

- Postoje za to sudovi i legalne institucije, a ovi pokušaji hapšenja po svijetu su jedna vrsta terorizma koji Srbija provodi prema građanima BiH, naglasio je.

Po Ganiću je cilj ove kampanje iz Srbije destabilizacija BiH.

- Oni hoće da izlude naše građane, da kažu da nemamo državu, da naša vlast ne vodi računa o građanima, a kada vodi, da nije dovoljno sposobna da ih zaštiti. To je jedno teroriziranje, rekao je on, naglašavajući da je zato potrebno otići u Brisel i dogovoriti da ta kampanja Srbije prestane. 

Ganić kaže da je "ovaj terorizam po aerodromima sport koji je Beograd izmislio". 

- Oni koriste iskustvo iz bivše Jugoslavije, jer su naslijedili te institucije i koriste zbunjenost naših vlasti kada je u pitanju međunarodni skup pravila. Jednostavno, izluđuju Bosance i Hercegovce, ocijenio je.

Ganić smatra da će, uprkos pravnim porazima u njegovom i Divjakovom slučaju, Srbija vjerovatno nastaviti s praksom uznemiravanja građana BiH.

- Strategija je destabilizacija BiH sve dok naša vlada ne ode u Brisel, sjedne s Interpolom i Evropskom policijom i raspravi o tome zašto se ovo radi, kazao je Feni bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije