Hanka Paldum: Nisam mučila srpske logoraše

Radiosarajevo.ba
Hanka Paldum: Nisam mučila srpske logoraše

Hanka Paldum
, pjevačica, demantovala je da je 1993. mučila srpske logoraše u logoru Silos.

"To su sve izmišljotine. Ne znam zašto to ljudi pričaju. Nikad nikome nažao nisam učinila. Voljela bih da vidim tog čovjeka što tvrdi da sam ga mučila u logoru, da se pogledamo oči u oči i da ga pitam: 'Dušo moja, što tako pričaš'", rekla je Hanka Paldum u izjavi za Kurir, prenijele su Nezavisne.

Advokat Tomić za Novosti je rekao da će, vrlo brzo, pokrenuti postupak protiv pjevačice, "koja je, i po priči stražara iz tog vremena i njihovih šefova, bila miljenica Alijine vlasti u Sarajevu".

Podsjećanja radi, pjevačicu je za zločine optužio bivši zatvorenik Silosa Goran Golub, što je potvrdio njegov advokat Dušan Tomić. Golub je, kako je prethodno objavio Kurir, kazao da je Paldum bila 'strah i trepet u logoru'.

"Došla je do mog klijenta i pitala 'Šta me gledaš'. Pošto joj on ništa nije odgovorio pjevačica ga je potom pitala 'Jel bi ti mene da j….?' Goran je i dalje ćutao. Onda mu je rekla da sjedne na pod i raširi noge. Svom snagom mu je nagazila na polni organ i počela da se smije na sav glas", rekao je Tomić.

S druge strane, Golubu je, prema svjedočenju, pomogao pjevač Dino Merlin, koji je, navodi ovaj nekadašnji zatočenik, logorašima dijelio cigarete. Upravo je i toga dana dijelio cigarete i vidio je šta se dogodilo. Prišao je zatvorenicima, grupi u kojoj je bio Golub, te ih je, nastavlja priču bivši logoraš, Merlin zagrlio, što je smirilo pjevačicu, nakon čega je otišla.

"Sada javno zahvaljujem Merlinu", rekao je advokat.

Logor Silos, inače, nalazio se u Hadžićima, u općini Tarčin. Na Sudu BiH u toku je proces protiv osmorice za zločine u ovom logoru: Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera da su zlostavljali civila srpske nacionalnosti u Silosu (i drugim objektima u blizini). Izjasnili su se da nisu krivi, a brane se sa slobode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije