Hamdija Fejzić uoči dženaze u Potočarima: Svi koji dođu moraju voditi računa o ponašanju i oblačenju

1
Radiosarajevo.ba
Hamdija Fejzić uoči dženaze u Potočarima: Svi koji dođu moraju voditi računa o ponašanju i oblačenju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Potočari

U mezarju Memorijalnog centru Potočari sutra će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida, počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima zaštićene zone Ujedinjenih nacija u Srebrenici, prenosi BHRT.

"Sve je spremno za sutrašnju kolektivnu dženazu", rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik OO za obilježavanje 28. godišnjice genocida, gostujući u BHT1 Uživo.

"Sve je spremno, neke sitne stvari se završavaju, očekujemo dolazak svih organizovanih grupa koje su krenule, očekujemo dolazak kolone Marša mira, oko 18 časova bi trebalo da uđe u Memorijalni centar", kaže Fejzić.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

On je istakao da sam Marš mira ima preko 7000 učesnika.

"Imamo preko 1000 bajkera i motorista, preko 200 četvorotočkaša, imamo bicikliste iz Goražda i Bihaća, te iz Sarajeva, sve te grupe će za par sati biti ovdje. Ja imam običaj da kažem da svi oni koji imaju namjeru da dođu i klanjaju dženazu, mogu da dođu, pripremili smo i prevoz autobusima, sve je to na vrijeme oglašeno. Ovom prilikom poručujem da svi oni koji namjeravaju da dođu da vode računa o kodeksu ponašanja i oblačenja i da imaju na umu da dolaze na dženazu", istakao je Fejzić.

Ove godine u fokusu obilježavanja genocida su nestale osobe, tim povodom održana je i konferencija pod nazivom "Kolektivno pamćenje - Srebrenica".

Počast žrtvama genocida: "Kada vidiš svoj odraz u kamenu koji čuva one kojih više nema..."

Počast žrtvama genocida: "Kada vidiš svoj odraz u kamenu koji čuva one kojih više nema..."

"I poslije 28 godina od genocida tragamo za više od 1000 žrtava, da nađemo makar ijednu kost, ovom prilikom apelujem na one koji išta znaju o nestalim osobama da to prijave jer svaka nestala osoba zaslužuje da ima nišan ovdje u Memorijalnom centru", navodi Fejzić.

Govoreći o negiranju genocida, podsjetio je da je Incko donio Zakon o zabrani negiranja genocida, ali kaže da nije dobro da nijedna osoba do sad nije procesuirana, ona koja je negirala genocid.

"Apelujem na Tužilaštvo i na ostale relevantne institucije da ulože napor i da svi oni koji negiraju genocid izađu pred lice pravde i dobiju adekvatnu kaznu", poručio je Fejzić na kraju gostovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije