Hamas ispalio dvije rakete na Izrael

Radiosarajevo.ba
Hamas ispalio dvije rakete na Izrael

Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze ispalili su u četvrtak poslije podne dvije rakete tipa "grad"  na južni Izrael u  vrijeme kada se nastavlja eskalacija prekogranične napetosti  i poslije bombaškog napada u srijedu u Jerusalemu, u kome je poginula jedna osoba i više od 30 povrijeđeno.
          
Jedna raketa je pala sjeverno od lučkog grada Ashdoda, a druga je eksplodirala u mjestu Javne 25 kilometara južno od Tel Aviva,ali žrtava nije bilo. 
   
U srijedu je meta takvih napada bio grad Ber Sheva,  takođe na jugu, gdje su pale dvije rakete, što je izazvalo izraelske vazdušne udare na ciljeve ekstremističkih organizacija i tunele za krijumčarenje.
   
Od subote je u izraelskoj odmazdi za raketiranje i minobacačke napade ubijeno desetak Palestinaca. Očito je da se napetost pojačava u trenutku kada je još neizvjesno da li će se Izrael osvetiti za eksploziju u Jerusalemu. Ona je šokirala mnoge u Izraelu jer takvog napada nije bilo u toj zemlji  u posljednjih nekoliko godina. 
   
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu podsjetio je u srijedu navečer da je politika Izraela  da odgovori na svaki pokušaj povrijeđivanja svojih građana.
      
U međuvremenu je u posjetu Izraelu doputovao američki ministar za odbranu Robert Gates u pokušaju da apeluje  da se obnove mirovni pregovori s Palestincima. Nesumnjivo je da će najnovija erupcija nasilja otežati njegove napore.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije