Halilović: Svim zdravstvenim ustanovama u BPK potrebna pomoć

0
Fena
Halilović: Svim zdravstvenim ustanovama u BPK potrebna pomoć
FOTO: Fena / Halilović: Potreban kisik i lijekovi

Predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Eniz Halilović potvrdio je da su, usljed povećanog broja pacijenata oboljelih od koronavirusa, sve zdravstvene ustanove u tom kantonu u teškoj situaciji.

Nakon što je Vlada Federacije BiH na temelju zaduženja Parlamenta Federacije jučer usvojila pet programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava za zdravstvo, ministar Halilović je kazao da očekuje da će značajan dio tih sredstava biti usmjeren i u ovaj dio BiH kako bi se pomoglo zdravstenim ustanovama da se izbore s trenutnom krizom koju je izazvala pandemija.

“Pojedine zdravstvene ustanove u BPK već su iskazale šta im je u ovom trenutku najneophodnije i najveće potrebe su za kisikom i lijekovima čija je potrošnja ogromna zbog povećanja broja pacijenata. Također, nužan je i angažman vanjskih saradnika, doktora specijalista, a posebno pulmologa i anesteziologa te zaštitna oprema za uposlene u zdravstvu koja se također koristi u velikim količnama. Dio ustanova već je dostavio svoje potrebe, očekujemo da to ubrzo učine i ostale, ali generalno u svim našim zdravstvenim ustanovama je teška situacija, povećani su troškovi i potrebna im je pomoć”, naglasio je Halilović.

Podsjetio je da je zbog složene epidemiološle situacije Vlada BPK produžila postojeće mjere na još 14 dana.

“Nastava će se i dalje izvoditi online, kretanje će biti ograničeno, paralelno s tim nastojanjima da se pandemija stavi pod kontrolu radimo i na osiguranju finansijske i tehničke pomoći zdravstvenom sistemu. Mislim da i dalje svi trebamo biti odgovorni kako ne bi ponovo eskalirala situacija već kako bi doprinijeli njenom poboljšanju”, kazao je ministar zdravstva BPK Goražde.

Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, na području ovog kantona trenutno je 357 oboljelih, dok se u izolaciji nalaze 932 osobe.

Od posljedica koronavirusa jutros je u Kantonalnoj bolnici Goražde preminula jedna muška osoba starije životne dobi, što je 64. smrtni slučaj u ovom kantonu. U protekla 24 sata od testiranih 59 uzoraka koronavirus je potvrđen kod 30 osoba iz Goražda, dok se u istom periodu oporavilo 38 osoba.

Na Covid odjelu Kantonalne bolnice nalazi se 26 pacijenata, dok je u izolatoriju Đački dom smješteno 17 osoba. Na kiseoničkoj potpori su 22 pacijenta. Na KCUS je hospitalizirano 14 osoba iz Goražda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije