Halilović potpisao Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Halilović potpisao Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović potpisao je jučer u Njujorku UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i Opcioni protokol, dokument koji još mora biti ratificiran u nadležnim institucijama BiH, saopćeno je iz kabineta ministra.

Na ceremoniji u sjedištu UN-a ministar Halilović je kazao da pristupanje UN-ovoj Konvenciji omogućava BiH uspostavljanje međunarodnih standarda u vezi s pravima i slobodama osoba s invaliditetom, osigurava harmonizirane osnove za razvijanje zakona i politike na nivou države i stvara efektivnije mehanizme za nadgledanje prava osoba s invaliditetom.

Nakon što bude ratificirana ta konvencija, Bosna i Hercegovina je obavezna sačiniti program njene provedbe i izraditi i provesti akcione planove za poboljšanje kvaliteta života osoba s invaliditetom.

Zemlje koje su pristupile UN-ovoj Konvenciji dužne su promijeniti zakone i zabraniti diskiminirajuće običaje i prakse, što između ostalog uključuje zaštitu prava djece s invaliditetom, jednak pristup obrazovanju, pravo na zdravstvenu njegu i rehabilitaciju, ukidanje diskriminacije na tržištu rada, prava na adekvatan životni standard i socijalnu zaštitu, pravo na jednako učešće u javnom životu, pravo na učešće u sportskim i kulturnim aktivnostima.

Prema sadašnjem stanju zakonodavstva, BiH je obavezna izmijeniti i dopuniti zakone koji se odnose na zapošljavanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, učešće u javnom i kulturnom životu i dostupnost svih javnih usluga i javnog saobraćaja osobama s invaliditetom.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije