Halilović: Evropski novac izgubili smo zbog RS

Radiosarajevo.ba
Halilović: Evropski novac izgubili smo zbog RS

Pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Zara Halilović izjavila je za Fenu da smatra da je odluka Evropske komisije o otkazivanju dva ranije suspendovana projekta u oblasti poljoprivrede donesena jer  vlasti Republike Srpske nisu prihvatile zahtjev Evropske unije o uspostavljanju IPARD programa, upravljačkog tijela i platne agencije na nivou Bosne i Hercegovine.

Dodala je da je Evropska unija predlagala da platna agencija može delegirati određene obaveze na niže nivoe vlasti, ali da ona mora biti odgovorna za realizaciju tih obaveza.

„Stavovi institucija Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Brčko Distrikta bili su u skladu sa zahtjevima Evropske unije, ali Republika Srpska nije pristajala na uspostavljanje platne agencije na državnom nivou“, pojasnila je Halilović.

Naglasila je da je EU nakon odbijanja prvobitnih prijedloga nastupila s rješenjem koje je opet predviđalo uspostavljanje platne agencija na državnom nivou, ali s najvećim mogućim stepanom delegiranja obaveza i funkcija na druga tijela i niže nivoe vlasti, što su predstavnici Republike Srpske opet odbili.

„Šteta zbog otkazivanja ovih projekata nije samo gubitak 5,4 miliona eura, kolika je bila njihova vrijednost, već će posljedice biti puno dalekosežnije jer je izgubljen preduvjet za buduću pomoć EU za poljoprivredu i ruralni razvoj (IPARD) putem programa IPA 2“, kazala je Halilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije