Halal turizam u BiH: Ima potražnje, nema ponude

Radiosarajevo.ba
Halal turizam u BiH: Ima potražnje, nema ponude

Halal turizam je novi oblik turističke ponude koja je već prisutna u svijetu i obično se ne razlikuje mnogo od onoga što mi poznajemo kao turizam. U najkraćem, podrazumijeva da turistima muslimanima budu zadovoljena dva osnovna aspekta, kao što su omogućavanje uvjeta za obavljanje vjerskih obreda i omogućavanje halal hrane. 
 
To je rekao danas u Sarajevu direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić na okruglom stolu "Halal turizam u BiH", koji je ova agencija organizirala uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Vanjskotrgovinske komore BiH da bi predstavila koncept halal turizma u BiH. 
 
Halal turizam je u svijetu još  u nekoj začetnoj fazi razvoja i taj koncept je star oko četiri godine. Prema podacima temeljenim na statistikama Svjetske turističke organizacije, halal turizam je u 2010. godini u ukupnoj turističkoj ponudi imao učešće od devet posto, a njegova vrijednost iznosila je oko 90 milijardi američkih dolara. 
 
Sakić je naglasio da se na razvoju halal turizma u BiH zvanično počelo raditi danas, jer je ovo bio prvi put da je promoviran ovakav vid turizma u našoj zemlji. 
 
- Želimo da razjasnimo dileme o tome šta je to halal turizam. Ne radi se o nečemu što je nemoguće ispuniti, a potencijal u BiH za ovakvu turističku ponudu je ogroman. To je potvrđeno prošle godine i u Halal žurnalu, jer je BiH među 10 top halal destinacija u svijetu svrstana na četvrto mjesto. Možda mi ne vidimo halal turizam u BiH, ali halal turisti iz svijeta vide BiH kao halal destinaciju. Znači, potražnje za halal turizmom u BiH ima, ali iz BiH još nema takve ponude - kazao je Sakić. 
 
Istaknuo je da halal turizam ne negira nijedan vid turističke ponude. Po njegovim riječima jedan hotel koji ima casino, a kocka je strogo zabranjena u islamu, može imati halal ponudu zato što halal hrana nema nikakve veze s tom kockom. 
 
- Onaj ko će upražnjavati neke stvari koje nisu u skladu s halalom, može upražnjavati bilo gdje. Upiti koji su dosad dolazili do Agencije o razvijanju halal turizma u BiH dolaze iz svih krajeva BiH, a već su stizali i iz Banje Luke - dodao je Sakić. 
 
Skupu su prisustvovali predstavnici najznačajnijih bh. institucija u oblasti turizma i ugostiteljstva te predstavnici putničkih agencija i još nekih organizacija.
 
Specijalni gost bio je Fazal Baherdeen iz Singapura, predstavnik vodeće svjetske institucije za rejting "Halal Friendly Travel" ugostiteljskih objekata u svijetu, koji je također ocijenio da BiH ima značajan kapacitet i destinacije kada je riječ o halal turizmu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije