Hadžikadić: Političare treba kazniti za neformiranje vlasti

O. K.
Hadžikadić: Političare treba kazniti za neformiranje vlasti
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Mirsad Hadžikadić

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić danas je u sjedištu svoje stranke upriličio druženje sa novinarima na kojem je bilo riječi o trenutnom stanju u medijima.

Tokom razgovora, Hadžikadić se dotakao i posljednjeg napada na redakciju Radiosarajevo.ba kazavši da su slobodni mediji jedno od osnovnih stubova demokratskog društva.

"Kroz život u SAD-u shvatio sam važnost medija u razvijenim državama. Mislim da je za dobrobit Bosne i Hercegovine važno da se zaštiti integritet novinara, da im se omogući da kažu istinu onako kako je oni vide, ali da i oni budu obavezani da uvijek traže istinu. Mediji rade pod velikim pritiskom i stvarno im iz srca čestitam jer znam da rade u uslovima koji nisu zdravi. Ono što je bio cilj današnjeg sastanka jeste da se iznađe najbolje rješenje, zakonskim propisima, poštivajući zakone BiH", kazao je Hadžikadić.

Tokom razgovora, Hadžikadić je odgovarao i na pitanja novinara, prvenstveno o političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Na upit novinara da prokomentira jučerašnji trilateralni sastanak lidera u Beogradu, Hadžikadić je kazao da je apsurd da na takva putovanja moraju ići svi članovi Predsjedništva, a ne jedan.

"Gdje god odemo, mi pratimo nekoga, mi nemamo svojih ideja, rješenja, čak i trasa autoputa Sarajevo-Beograd definirana je od strane drugih ili na osnovu uslova drugih zemalja. Tamo je razgovarano sa Srbijom i Turskom. Znamo da Turska ima mnogo više veza sa Srbijom nego sa BiH, a pod navodnicima je naš vječni prijatelj. Mi nastupamo bez ideja, i dok se to ne promijeni, nećemo na dugoročnom planu puno toga postići", istakao je Hadžikadić.

Predsjednik Platforme za progres dotakao se i evropskog puta naše zemlje, kazavši da EU neće sebe mijenjati radi Bosne i Hercegovine, te da se mnogo toga mora uraditi kako bi naša zemlja postala članica EU.

Hadžikadić je za Radiosarajevo.ba prokomentirao i neformiranje vlasti na državnom nivou i godinu dana nakon Općih izbora. Hadžikadić je kazao da lideri na ovaj način pokazuju svoju nezainteresovanost prema Bosni i Hercegovini.

"U tom procesu sve tri nacionalne stranke pokušavaju da se pozicioniraju za sljedeće izbore. Ja ne vidim da će doći do formiranja vlasti, a mi kao država nemamo mehanizam vanrednih izbora. Međunarodna zajednica odnosno visoki predstavnik to i ne predlaže, vjerovatno zbog toga što ga Međunarodna zajednica ne bi u tome podržala. Mi možemo napraviti vanredne izbore tako što bi raspustili parlament, ali onda postoji bojazan da se to tijelo više nikada ne bi sastalo", pojasnio je Hadžikadić.

Dodao je da bi se političari kroz vanredne izbore trebali kazniti za neformiranje vlasti i nerada.

Glavni problem u Bosni i Hercegovini prema Hadžikadićevom mišljenju je erozija svih moralnih vrijednosti.

"Naš sistem moralnih vrijednosti je srozan i on se mora vratiti. Mnogi mi kažu da zato treba 100 godina, ja ne vjerujem, jer je prvi korak jasan. Svako od nas treba da pogleda u ogledalo i zapita se je li uradio dovoljno za svoje društvo, jer će se onda i one kupljene diplome vratiti u suprotnom smjeru i liječit će nas doktori sa sumnjivim diplomama", kazao je Hadžikadić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije