Hadžići dobili kontejnere za odlaganje odjeće i obuće

Radiosarajevo.ba
Hadžići dobili kontejnere za odlaganje odjeće i obuće

U dvorištu Srednjoškolskog centra Hadžići danas su postavljeni humanitarni kontejneri u koje građani mogu odložiti nosivu odjeću i obuću za socijalno ugrožene.

Prikupljena odjeća, obuća, igračke prosljeđivat će se socijalno ugroženim porodicama s područja općine, štićenicima Zavoda za zaštitu djece i omladine Pazarić te drugim sličnim ustanovama u Kantonu Sarajevo. 

Ovaj projekt realiziraju Općina Hadžići, Srednjoškolski centar Hadžići, Crveni križ Hadžići te humanitarna organizacija MDD Merhamet. 

"Pustili smo zvanično u upotrebu humanitarne kontejnere i ubacili višak svoje odjeće koja je u dobrom stanju koja može koristiti onima kojima je potrebna -  kazao je Feni načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović. 

Ideju za ovaj projekt dali  su grupa učenika i nekoliko profesora iz Srednjoškolskog centra Hadžići, a izradu kontejnera je platila Općina Hadžići. 

Učenici su se ponudili da budu dio projekta i tako što će učestovati u razvrstavanju odjeće. Sav prikupljeni materijal će se razvrstavati u Srednjoškolskom centru Hadžići, te će biti proslijeđen porodicama ili udruženjima kojima je potrebno, dok će se pamučni, a nenosivi, predmeti reciklirati. 

"Mi u kontejner ubacimo kesu. Nakon toga neko tu odjeću mora razvrstati na mušku, žensku, zimsku, ljetnu ili po brojevima i onda to predati u Crveni križ i Merhamet ili direktno u porodice", kazao je načelnik Ejubović. 

Dodao je da građani u kontejner mogu ubaciti i igračke koje se više ne koriste. 

"Djeca rastu, a kvalitetne igračke ostaju. Rađaju se nove generacije koje nemaju mogućnost da ih kupe i ta djeca dobiju ove igračke", kazao je načelnik, piše Avaz.ba.  

Iz Općine se nadaju da će ova akcija imati dobar odjek među građanima jer bi to u konačnici dovelo i do značajnijeg smanjenja količine otpada koji se svakodnevno odvozi na deponije. Istovremeno odjeća i obuća dobro će doći novim vlasnicima koji je ne mogu drugačije priuštiti, a reciklažom bi pamuk ponovno postao sirovina za preradu i proizvodnju. 

Kontejneri za nosivu odjeću i obuću u Hadžićima su prvi ovakve vrste u Bosni i Hercegovini. 

Načelnik Ejubović je naglasio da bi bio sretan da i ostale općine preuzmu ovu ideju i primjenjuju je na terenu. 

"Ovo je dobra ideja i neka se raširi po cijeloj BiH. Mi bismo osjećali dio zasluge", kazao je načelnik Ejubović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije