Hadžić: Otočići su naši, drugo nas ne zanima

Radiosarajevo.ba
Hadžić: Otočići su naši, drugo nas ne zanima

Najava premijera Hrvatske Zorana Milanovića da će ubrzo ratificirati granični sporazum s Bosnom i Hercegovinom, potpisan 1999, dokaz je da Vlada Hrvatske veoma ozbiljno pristupa pitanju definiranja državne granice, kazao je ministar prometa i komunikacije BiH Damir Hadžić.
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović naveo je da je riječ o osjetljivom pitanju koje treba dobro objasniti hrvatskim građanima, smatrajući da je sporazum "jedno dostupno rješenje"

On je istakao da ne vidi da možemo imati bilo kakvu vrstu problema u vezi s ovim pitanjem i to prije svega zbog međususjedskih odnosa koji su u ovom trenutku prioritet: 

"Što se nas tiče, mi svoje znamo. Za nas je prihvatljivo samo da su oba otočića, Mali i Veliki Školj, bosanskohercegovačka, kao i vrh poluotoka Klek. Sve ono što je unutarnja rasprava Hrvatske ne reflektuje se na situaciju u BiH, niti nas zanima", tvrdi Hadžić u izjavi za današnji Dnevni avaz.

Milanović je naglasio da ovo može biti poruka nekim drugim državama u EU, susjednim državama, da ono što je potpisano od legitimnih, legalnih zastupnika države, trebaju ratificirati. 

"U protivnom, nisi ozbiljan, nisi dobronamjeran, dovodiš drugu stranu u zabludu, itd. Dosta je više te uličarske politike", rekao je Milanović, dodajući još jednom da Hrvatska ima samo dvije mogućnosti - ratificirati sporazum ili ići ispočetka, prenijela je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije