Hadžić: Najgore sad štediti. Bolje je kupovati zlato, nego držati novac u džepu

0
Radiosarajevo.ba
Hadžić: Najgore sad štediti. Bolje je kupovati zlato, nego držati novac u džepu
Foto: Facebook / Faruk Hadžić

Makroekonomski ekspert Faruk Hadžić, te ekonomista i bivši diplomata Draško Aćimović bili su gosti N1 televizije gdje su govorili o brojnim ekonomskim izazovima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

Sad je inflacija, slijedi stagnacija. Najavljuje se i stagflacija, recesija pa depresija.

Hadžić je prokomentarisao:

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

"Vidimo da je inflacija tako što imamo opšti rast cijena".

Turković: Građani trpe teške ekonomske udare, država mora odgovoriti

Turković: Građani trpe teške ekonomske udare, država mora odgovoriti

A na pitanje - koliko vrijedi 100 maraka danas u odnosu na prošlu godinu, on je odgovorio:

"Barem za 10 posto manje. Dalje ulazimo u fazu stagnacije. To znači usporavanje ekonomije. Iskreno se nadam da neće doći do stagflacije, vrlo je teško se boriti sa takvom ekonomskom pojavom. Recesija će vjerovatno biti sljedeće godine. Za sada se ne govori o depresiji, to je dugotrajan pad ekonomskih aktivnosti".

A na pitanje šta bi moglo značiti da se Slovenija, Hrvatska te Austrija zalažu za našu zemlju, tačnije kandidatski status u EU, Aćimović kaže da je to vrlo jednostavno - najveći trgovinski partneri BiH su te zemlje.

"Oni žele zbog svoga interesa da BiH vide u Uniji. Tu nema ljubavi, to je čista pragmatika. Ukrajina je donijela sve zakone koje je od njih tražila EU, slične zakone koje nisu usvojili naši vladajući", objasnio je Aćimović.

Kada je riječ o rastu kamatnih stopa, eksperti pojašnjavaju šta će značiti ako neko ima, na primjer, 500 maraka ratu kredita.

"Zavisi ako je u pitanju varijabilna kamatna stopa onda će se rata povećavati. Doći će do povećanja kamatnih stopa – ako ne do kraja godine, onda početkom sljedeće", navodi Hadžić te poručuje:

"Najgore je sad štediti, mi nemam gdje ulagati. Npr. cijene nekretnina su značajno skočile jer su mnogi koji su imali štednju uložili novac u nekretnine".

A da li kupovati zlato, on odgovara:

"Bolje je kupovati zlato, nego držati novac u džepu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije