Haag: Utvrđujemo kako se Ratko Mladić uključio u TV program

Radiosarajevo.ba
Haag: Utvrđujemo kako se Ratko Mladić uključio u TV program
Foto: Radiosarajevo.ba / Tribunal istražuje kako se Mladić uključio u TV program

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Haagu razmatra kako je došlo do toga da se Ratko Mladić, nekadašnji ratni komadant Vojske Republike Srpske, osuđenik za ratne zločine u prvom stepenu, putem telefona uživo uključio u program TV Happy u Srbiji, piše u odgovoru Mehanizma na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

 Užas na TV Happy: Ratni zločinac Ratko Mladić uživo u emisiji Milomira Marića

"U skladu sa važećim pravilima o pritovu i propisima o nadzoru komunikacije sa Mehanizmom, svi pritvorenici imaju pravo da komuniciraju sa članovima svoje prodice. Međutim, bilo koji kontakt sa medijima koji koriste komunikacioni kapacitet u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija mora unapred da odobri sektor, u skladu sa Pravilnikom o pritvoru. Kako pritvorenicima nije dozvoljeno da razgovaraju sa medijima bez prethodnog odobrenja sekretara, ova kancelarija trenutno razmatra da li je došlo do kršenja pravila pritovora u vezi sa obavještavanjem pritvorenika", naveli su iz Mehanizma za RSE.

Ratko Mladić uključio se jutros u jutarnji program televizije sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji. Na telefon ga je pozvao njegov sin Darko Mladić, koji je također bio u studiju.

Mladić je pred Haškim tribunalom prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora po 10 od 11 tačaka optužnice.

On je oslobođen optužbi za genocid u šest općina, ali je osuđen za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, ubistvo, nehumano djelo prisilnog premještanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talaca. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije