Haag: Rasprava o zdravstvenom stanju Ratka Mladića

Radiosarajevo.ba
Haag: Rasprava o zdravstvenom stanju Ratka Mladića
Twitter / Ratko Mladić

Pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) održana je statusna konferencija na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), na kojoj je raspravljano o zdravstvenom stanju optuženog, ali je taj dio konferencije bio zatvoren za javnost.

To je peta statusna konferencija u tom predmetu, na kojoj je raspravljano o Mladićevom trenutnom stanju i uslovima u pritvorskoj jedinici.

Na početku statusne konferencije sutkinja Prisca Nyambe iz Zambije je kazala da će Žalbeno vijeće na vrijeme obavijestiti stranke u postupku o ročištu na kojem će biti iznesene žalbe na prvostepenu presudu.

Kako je rekla, ukoliko je to moguće, više informacija će biti ustupljeno početkom sljedeće godine a prije održavanja naredne statusne konferencije, koja je zakazana za 30. januar 2020. godine.

Sutkinja Nyambe je kazala da je trenutno pred Žalbenim vijećem pet prijedloga koji se odnose na ulaganje dodatnih dokaza u žalbi.

“Žalbeno vijeće ih razmatra i njegova odluka bit će donesena u dogledno vrijeme”, navela je sutkinja Nyambe.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Istom presudom, Mladić je oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine u nekoliko bh. općina.

Mladićevi advokati, kao i haški tužioci, uložili su žalbe i konačna presuda se očekuje naredne godine.

Posljednja statusna konferencija u tom predmetu održana je 13. juna ove godine, javlja BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije