Haag: Preminuo ratni zločinac Zdravko Tolimir

Radiosarajevo.ba
Haag: Preminuo ratni zločinac Zdravko Tolimir

Ratni zločinac i bivši general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir sinoć je preminuo u Haagu.

Okolnosti smrti nisu još uvijek saopćene, ali on je duže vrijeme bolovao od teške bolesti.

Tolimir je u aprilu prošle godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.

Ovaj zločinac je u posljednjem ratu bio desna ruka optuženog Ratka Mladića, te njegov pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove.

Tolimir, rođen 1948. u Glamoču,  bio je jedan od sedam pomoćnika komandanta koji su bili neposredno odgovorni komandantu Glavnog štaba, generalu Ratku Mladiću. Rukovodio je obavještajno-sigurnosnim organima VRS-a i u tom svojstvu, između ostalog, nadzirao rad 10. diverzantskog odreda VRS-a i 65. motorizovanog zaštitnog puka.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) podignuo je 2005. optužnicu protiv njega, Vujadina Popovića, Ljubiše Beare, Drage Nikolića, Ljubomira Borovčanina i drugih zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu, zbog genocida u Srebrenici i napada na Žepu.

Pošto je Tolimir bio u bijegu, uhapšen je i predan Haagu tek u proljeće 2007, a onda izdvojen od suđenja Popoviću i drugima.

Optužen je u sedam tačaka za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon, deportacije i prisilno premještanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice. Tužiteljstvo je tokom suđenja predstavilo 126 svjedoka, dok je Tolimir odlučio braniti se sam i pozvati samo četiri svjedoka.

U decembru 2012, Haški ga je tribunal proglasio krivim po šest od sedam tačaka optužnice te osudio na kaznu doživotnog zatvora; 2015. pravomoćna presuda potvrdila je ovu kaznu, iako je odbacila provestepnu presudu da se genocid dogodio i u Žepi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije