Haag: Mladiću pozlilo, suđenje prekinuto

Radiosarajevo.ba
Haag: Mladiću pozlilo, suđenje prekinuto

Suđenje Ratku Mladiću prekinuto je nakon što se optuženi požalio da zbog bolesti ne može da prati svjedočenje Roberta Donije, eksperta Tužilaštva za istoriju. Nakon pauze u zasjedanju, branilac Branko Lukić prenio je Sudskom vijeću da je situacija sa Mladićevim zdravstvenim stanjem “zaista loša” i da on ne može da nastavi da prati proces.

Prema Lukiću, Mladiću su “utrnule desna ruka i noga” i on je u sudnicu, poslije pauze, uveden uz pomoć obezbjeđenja zato što nije mogao da hoda. Ljekari su tokom pauze ustanovili da je Mladićev krvni pritisak “isuviše nizak” i da je to posljedica gubitka na težini, kazali su branilac Lukić i predsjedavajući sudija Alphons Orie, javlja BIRN – Justice Report.

Sudija Orie je naglasio da je iznenađen time što Mladićev gubitak na težini nije bio pomenut u posljednjem ljekarskom izvještaju o njegovom zdravstvenom stanju, koji su ljekari iz sudskog pritvora podnijeli 21. avgusta ove godine. Zasjedanje je prekinuto nakon što je Mladić, preko svog advokata Lukića, odbio da dozvoli da se proces nastavi u njegovom odsustvu. “General Mladić mi je rekao da ne može da nastavi i da bi želio da do kraja sasluša Donijino svjedočenje, ali da ne može da ga više prati”, kazao je Lukić.

Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je, prije hapšenja krajem maja 2011, preživio tri moždana udara, zbog čega mu je pokretljivost desne strane tijela ostala umanjena. U pritvoru Tribunala Mladić je, u međuvremenu, bio liječen i od upale pluća i podvrgnut lakšim intervencijama.

Ukoliko to bude dozvolilo Mladićevo zdravstveno stanje, branilac Lukić će unakrsno ispitivanje eksperta Donije nastaviti u ponedjeljak, 26. avgusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije