Haag: Istrage protiv seksualnog nasilja

Radiosarajevo.ba
Haag: Istrage protiv seksualnog nasilja

Outreach-program Haškog tribunala (ICTY) danas pokreće novu stranicu u vezi s krivičnim gonjenjem za zločine seksualnog nasilja. 

Ova stranica opisuje ogroman doprinos koji je ICTY dao krivičnom gonjenju i suđenju za zločine ove vrste. 

Nakon pionirskih koraka sestrinskog suda za Ruandu, ICTY je bio među prvim sudovima ovakve vrste koji su podigli optužbe izričito za seksualno nasilje u toku rata i definirao rodne zločine poput silovanja i seksualnog porobljavanja prema običajnom pravu. 

Od samog početka svog mandata, Haško tužilaštvo provodilo je istrage navoda o sistematskom zatočenju i silovanju žena, muškaraca i djece. 

Kao posljedica toga gotovo polovina osoba osuđenih u ICTY-u proglašena je krivim za elemente zločina seksualnog nasilja. 

Zahvaljujući pionirskim dostignućima ICTY-a, brojni ugovori i konvencije koji postoje tokom čitavog 20. stoljeća konačno su primijenjeni, a njihovo kršenje kažnjeno. 

Trenutno su u toku postupci protiv 19 optuženih po optužnicama koje sadrže optužbe za seksualno nasilje. 

Dostupna na engleskom, francuskom i bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, spomenuta stranica je dio širih napora Outreach-programa da konsolidira i predstavi široki spektar dostignuća ICTY-a kako se ova institucija bliži okončanju svog mandata, saopćeno je iz ovog suda.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije