Guverneri centralnih banaka BiH i Crne Gore razgovarali o utjecaju pandemije

0
Anadolija
Guverneri centralnih banaka BiH i Crne Gore razgovarali o utjecaju pandemije
Foto: Centralna banka BiH / Senad Softić i Radoje Žugić

Bankarski sektori Bosne i Hercegovine i Crne Gore su očuvali stabilnost uprkos pandemiji koronavirusa, saglasili su se danas u Sarajevu guverneri centralnih banaka BiH i CG, Senad Softić i Radoje Žugić, prenosi Anadolu Agency (AA).

Guverner Žugić, koji boravi danas u službenoj posjeti Centralnoj banci BiH, s guvernerom Softićem je razmijenio informacije o uticaju pandemije uzrokovane virusom COVID-19 na finansijski sistem, realnu ekonomiju i stanovništvo.

Guverneri su razgovarali o aktivnostima centralnih banaka Crne Gore i Bosne i Hercegovine preduzetim u uslovima pandemije, istakavši da su bankarski sektori obje zemlje očuvali stabilnost te da su likvidnost i solventnost na nivou sistema zadovoljavajući.

Guverneri su saglasni u ocjeni da svaku krizu pa tako i ovu, treba iskoristiti za brže promjene na bolje.

"Trend digitalizacije finansija, što često znači i povećanje efikasnosti finansijskih usluga, traje već neko vrijeme, no pandemija koronavirusa ga je značajno ubrzala. Novih tehnologija je jako puno, a važno je osigurati da one doprinose dobrobiti stanovništva i održivom rastu", navedeno je u saopštenju Centralne banke BiH.

Međusobna saradnja dvije centralne banke ocijenjena je izuzetno uspješnom i na bilateralnom i na multilateralnom nivou, budući da su centralne banke obje zemlje članice Kluba guvernera zemalja Centralne Azije, Crnog mora i Balkana, te holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, u okviru kojih se razmjenjuju informacije o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama u zemljama članicama.

Guverneri su iskazali obostranu želju za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje između dvije monetarne institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije