Guverner Narodne banke Kine podržava eurozonu

Radiosarajevo.ba
Guverner Narodne banke Kine podržava eurozonu

Guverner Narodne banke Kine Zhou Xiaochuan izjavio je danas u Sarajevu da političari u Kini smatraju da njihova zemlja treba podržati euro, EU i programe fiskalne konsolidacije.


Delegacija Narodne banke Kine s guvernerom Zhouom Xiaochuanom na čelu posjetila je danas Centralnu banku BiH (CBBiH) gdje se susrela s guvernerom Kemalom Kozarićem i saradnicima.


Na novinarsko pitanje šta će učiniti centralne banke ovih dviju zemalja ukoliko dođe do rasta evropskog duga, Xiaochuan je kazao da će Kina učiniti sve što bude mogla da uradi da bi pružila podršku EU, odnosno euru.


"Evropa je jako važna za Kinu, a euro zona je kritična za  razvoj svijeta i globalne ekonomije. Mi podržavamo EU", kazao je Xiaochuan naglašavajući da je Narodna banka Kine razvila jako dobre odnose s Evropskom centralnom bankom i ministrima finasija zemalja u kojima je euro platežno sredstvo.


Guverner Kozarić je kazao da CBBiH nema te kapacitete da igra tako važnu ulogu kao Narodna banka Kine te da ohrabruje opredijeljenost Kine da se riješi problem evropskih dugova, s obzirom  na to da je euro jedan projekt u koji je puno uloženo.


"Sigurno je da mi nemamo dovoljno instrumenata da se borimo s euro krizom. Ono što mi možemo da uradimo jeste da pratimo dnevnu likvidnost, dobru kapitalizaciju banaka da bi finansijska stabilnost ostala u kapacitetu", izjavio je Kozarić.


Dobro je, kako je dodao, što u BiH nema grčkih banaka, a one koje su prisutne uglavnom su dobro kapitalizovane, tako da se ne očekuju neki problemi.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije