Guardian: Zrinka Bralo o greškama britanskog premijera

Radiosarajevo.ba
Guardian: Zrinka Bralo o greškama britanskog premijera

Zrinka Bralo, suradnica našeg portala, u svom se komentaru u britanskom Guardianu obrušila direktno na premijera Davida Camerona, potaknuta njegovim govorom o imigrantima. Zrinka se profesionalno bavi pitanjima imigranata i radi za Forum udruženja migranata i izbjeglica Londona (Migrant and Refugee Communities Forum). Nakon što je objavljen 15. aprila, tekst je dobio oko 600 komentara.

Piše: Zrinka Bralo, London

Prošlosedmični govor Davida Camerona  je savršen primjer za sve pogrešno u raspravama o imigraciji. Govor obiluje sugestivnim frazama, naslanja se na polijenost Britanaca koji ne žele raditi prljave poslove, kao i na anegdote o imigrantima koji zloupotrebljavaju sistem.

To su sve vrlo poznati argumenti o fenomenu imigracije. Ali jedna stvar koju većina političara propušta primijetiti je - da imigranti nisu dobri ni loši. Oni su  samo imigranti. Kada premijer ili ostali političari o imigraciji govore kao o lošoj, uvredljivoj ili prijetećoj, unaprijed osuđuju svaku osobu koja je stigla u ovu zemlju. Oni na taj način nipodaštavaju rad svakog imigranta koji je od ove zemlje napravio veliku zemlju. Zašto nas onda iznenađuje to da se ljudi boje drugačijih?

Dakle, ako imate ime koje zvuči strano (poput moga), drugačiji izgled, te ako vaš engleski zvuči drugačije (poput moga), poruka je: nikada nećeš pripadati ovdje, bez obzira koliko se trudiš da se integriraš, jer ti i ne bi trebala biti ovdje. Sve dok nas varaš u našoj zemlji, na našim univerzitetima, u našim brakovima i oduzimaš našu prednost, bez obzira što si spremna odraditi naše prljave poslove za koje su rođeni Britanci lijeni.

Istina da je, kao i sve drugo što ima veze s ljudskim bićima, migracija je komplicirano iskustvo. Većina ljudi, nakon što stigne na svoje odredište, jedino što želi je nastaviti sa normalnim životom, radom, studiranjem i podizanjem porodice.

Ova vlada je pala u istu zamku kao i prethodna, a to je da stvara politiku temeljenu na negativnim percepcijama i strahovima, umjesto da tumači imigraciju kao neutralnu društvenu pojavu koja može biti korisna ili štetna - u ovisnosti kakvom je mi napravimo. Nažalost, fantazija naše vlade je da, ako ikako može, spriječi ljude da dolaze i borave ovdje, i to bi riješilo sve naše društvene probleme.

Stalno se govori o imigrantima kao razlogu za smanjen broj raspoloživih socijalnih stanova, povećanje nezaposlenosti i rezove u javnim službama. Dok god mislimo da možemo zaustaviti imigrante prije no što se dočepaju obale, bit ćemo zarobljeni u beskrajnoj raspravi o brojkama, kontroli i krivici.

Građani Britanije, uključujući i migrante, našli su se u unakrsnoj vatri različitih poruka, a razumijevanje najvažnijih problema se nije povećalo. Migranti su ostavljeni bez glasa, bez obzira koliko dobro govorili engleski.

Istinski dijalog će biti moguć tek kada prihvatimo da je imigracija neizbježan globalni fenomen. Da bi se to dogodilo, nama trebaju vizionarske vođe koji će se osvrnuti na druge, ozbiljnije probleme, a ne da potpiruju emocije raspravama o imigrantima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije