GSS za vikend na Bjelašnici: Spašavanja na (ne)pristupačnim stazama

Radiosarajevo.ba
GSS za vikend na Bjelašnici: Spašavanja na (ne)pristupačnim stazama
GSS Sarajevo / Ilustracija
U dane proteklog vikenda na Bjelašnici Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo imala je zakazane dvije vježbe spašavanja na skijalištu te je vršila redovne dežure po ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, zaključenog sa "KJP ZOI 84".
I pored planiranih aktivnosti i sitnih intervencija na skijaškim stazama dobijamo poziv za vrlo ozbiljnu povredu u rejonu staze br.3 - "Kolijevke" gdje je posjetilac i skijaš zadobio vrlo ozbiljnu povredu koljena. Brzom akcijom ekipa u kratkom vremenskom periodu dolazi n mjesto događaja, osiguravaju mjesto nesreće, zbrinjava povrijeđenog i transportiraju ga u Babin do u stacionar Hitne medicinske pomoći.

Vježbe su bile zamišljene sa scenarijima gdje se na uređenoj i neuređenoj stazi događa sudar dva skijaša s teškim povredama glave, ruke i noge.

Prva vježba urađena je tako da spasioci kandidatima demonstriraju tehnike spašavanja uz samu provjeru svojih vještina zbrinjavanja povreda i transporta na uređenom skijaškim stazama. Demonstracija i spuštanje povrijeđenog u podnožje planine uspješno izvedeno s naglaskom da svi spasioci učestvuju u vožnji "AKI" čamca za spašavanje.

Druga vježba dešavala se u popodnevnim satima gdje su i sami kandidati ponavljali do sada usvojene tehnike medicinskog zbrinjavanja a scenarij mjesta povrede je bio s naglaskom na nepristupačni dio skijališta, gdje su izradom tri štanda radili štafetno spuštanje "AKI" čamca do pristupačnijeg dijela skijališta odakle su pristupili standardnim tehnikama vožnje "AKI" čamca za spašavanje.

Na vježbama je učestvovalo 27 članova sa svom potrebnom opremom za pružanje prve medicinske pomoći i zbrinjavanje u zimskim uvjetima te tehnička oprema vlasništvo GSS stanice Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije