GSS pokrenuo akciju: U toku spašavanje planinara s Čvrsnice

L. K.
GSS pokrenuo akciju: U toku spašavanje planinara s Čvrsnice

Spasioci Gorske službe spašavanja Bosne i Hercegovine pokrenuli su akciju spašavanja planinara na Čvrsnici koji se zaglavio među stijenama prolazeći popularnu planinarsku stazu Via Ferratu na Velikom Kuku.

Spasilački timovi GSS Jablanica, GSS Mostar i HGSS Mostar su na području Dive Grabovice gdje se nalazi planinar koji je izgubio stazu u stjenovitom području i zalutao u alpinističkom smjeru, bez opreme i sam. 

Kontaktirali smo  predsjednika Saveza GSS-a BiH Zdenka Marića koji je za Radiosarajevo.ba rekao:

"Planinar je krenuo na Čvrsnicu stazom Via Ferrata, a to je staza koja je osigurana sajlama kroz stijene na Kuku. Tu ima jedan prolaz, vrlo strm. Napredniji planinari vole proći tuda jer je atraktivno i prilično zahtjevno. On se uputio sam. Pratio je stazu i u jednom trenutku izgubio pravac i ušao u alpinistički smjer."

Marić navodi da su spasioci javili prije nekoliko minuta da su prišli u podnožje ispod planinara, te je on ispod otprilike 150 metara. 

"Počeli su sa prilaskom, ali problem im pravi kiša koja je počela, što je dodatna opasnost i za spasilački tim", rekao je Marić.

Također je naveo da ne može prognozirati koliko će vremena trebati da dođu do njega upravo zbog vremenskih uvjeta.  Više informacija bit će poznato kasnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije