GSS demantira FUCZ: Iznenađeni smo i zgranuti tvrdnjama Sabahudina Spahovića

4
Radiosarajevo.ba
GSS demantira FUCZ: Iznenađeni smo i zgranuti tvrdnjama Sabahudina Spahovića
Foto: Instagram / Potražni psi Šmeki, Ela, Đurđa, i Čapi

Iz Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine danas su reagirali na tvrdnje Sabahudina Spahovića, vođe USAR tima Federalne uprave Civilne zaštite koji je izjavio da u Bosni i Hercegovini ne postoje psi obučeni za traženje unesrećenih u elementarnim nepogodama.

"GSS FBiH ima obučene i iskusne potražne pse koji su bili spremni da odgovore od prvih sati nesreće.
Iznenađeni smo i zgranuti tvrdnjama Sabahudina Spahovića", naveli su. 

Potom su poručili:

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Dosad pronađeno 16 tijela

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Dosad pronađeno 16 tijela

"Pronalazak i spašavanje živog djeteta u Jablanici pokazuje da se spašavanje živih nije moglo i nije trebalo isključiti. Svjedočeći po iskustvima iz ranijih elementarnih nepogoda, i dalje traje faza spašavanja. Stoga nije opravdano da se od prvog dana traže isključivo psi trenirani samo za pronalazak mrtvih tijela.

GSS FBiH posjeduje više obučenih i iskusnih pasa i vodiča. Ovi psi su trenirani za različite situacije, a dokazali su se višestruko na terenu uključujući pri spašavanju iz zemljotresa u Turskoj.

Potražni psi, kao i svi ostali ljudski i materijalni resursi stavljeni su na raspolaganje lokalnim kriznim štabovima i svim ostalim operativno-koordinacionim tijelima od prvih trenutaka tragedije u Jablanici i drugim mjestima. Od tog trenutka nadalje svi kapaciteti GSS FBiH djeluju po uputama i zaduženjima tijela koje rukovode nesrećom, te u skladu sa tim potražni psi nisu upućeni na teren jer ih niko nije zatražio."

DEMANT: GSS FBiH ima obučene i iskusne potražne pse koji su bili spremni da odgovore od prvih sati nesreće. Iznenađeni...

Posted by Gorska Služba Spašavanja, Sarajevo - Mountain Rescue Service, Sarajevo on Sunday, October 6, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije