Gržić: Glavašu određen jednodnevni pritvor

Radiosarajevo.ba
Gržić: Glavašu određen jednodnevni pritvor

Foto: RadioSarajevo

Osvježeno u 14,20 nakon zadržavanja u pritvoru

Branimir Glavaš je zadržan u jednodenevnom pritvoru po nalogu Tužilaštav BiH, rekao je Glavašev advokat Nikica Gržić nakon dvosatnog saslušanja.

"On je zadržan po nalogu sudije Milorada Barašina, pretpostavljam zato da bi Tužilaštvo provjerilo dokaze o Glavaševom bh. državljanstvu," rekao je Gržić.

Glavaš je priveden u Tužilaštvo oko 11:30 u policijskoj "marici".

Izlazeći iz kombija, Glavaš, za kojim je u Hrvatskoj raspisana potjernica, nasmijao se okupljenim novinarima. Na pitanje: "Došli ste?" Glavaš se osmijehnuo i uzvratio: "Da, došao sam u svoju drugu domovinu BiH".

Glavašev odvjetnik Nikica Gržić ne očekuje da bi se mogao pokrenuti postupak izručenja u Hrvatsku, s obzirom da Bosna i Hercegovina ima obavezu izručenja svojih državljana jedino Haškom tribunalu.

Gržić za RadioSarajevo

Gržić je prije toga dao ekskluzivnu izjavu za RadioSarajevo:

"U konkretnom slučaju radi se o postupku pružanja međunaronde pravne pomoći odnonsno izručenja osobe koja se nalazi na teritoriji BiH."

"Postupajući po zahtjevu interpola Hrvatske, nacionalni biro Interpola je primio zahtjev za izručnje Branimira Glavaša, i za Branimirom Glavašom je izdata potjernica koja je proslijeđena Federalnoj upravi policije, te je ista, po mojim informacijama, jutros lišila slobode Bramnimira Glavaša koji će tijekom dana biti sproveden u tužiteljstvo BiH."

"U tom postupku će biti ispitane činjenice od kojih zavisi izručenje."

Sadović: Glavaš će biti slobodan čovjek

Po mojim informacijama, Branimir Glavaš je državljanin Bosne i Hercegovine, a prema našem zakonu o krivičnom postupku naši državljani ne mogu biti izručeni stranoj državi osim Haškom tribunalu, pa se nadamo da će postupak biti obustavljen i zahtjev za izručenje odbijen", rekao je Gržić.

Pošto je evidentno da je Glavaš državljanin BiH, koja po svom Zakonu o krivičnom postupku ima neku vrstu zabrane za izručenje vlastitih građana, izvjesno je da će, kada bude priveden u Tužilaštvo, biti doneseno rješenje o njegovom puštanju na slobodu, izjavio je danas novinarima u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović.

"Gospodon Glavaš bit će slobodan građanin BiH. Međutim, imat će velikih problema ako bude htio da izađe bilo gdje iz BiH, jer može biti uhapšen na bilo kojoj granici", kazao je Sadović.

Ministar sigurnosti, međutim, naglašava da, iako je u slučaju Glavaš sve u skladu sa zakonom, to nije dobro ni za BiH ni za Hrvatsku.

"Opći osjećaj normalnih ljudi jest da su ove stvari neprihvatljive i da ih treba riješiti međusobnim dogovorom i bilateralnim sporazumima između BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore", rekao je Sadović, a prenosi Fena.

Izjava Glavaševog advokata Nikice Gržića

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije