Grubeša odgovorio: Da li je moguće da braća Mamić služe kaznu u Državnom zatvoru?

Radiosarajevo.ba
Grubeša odgovorio: Da li je moguće da  braća Mamić služe kaznu u Državnom zatvoru?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Josip Grubeša

Josip Grubeša, bh. ministar pravde govorio je o novom Državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu, zatim o mogućnosti da Zoran i Zdravko Mamić služe kaznu u ovom zatvoru, te je odgovorio i koliko novčano iznosi jedan dan zatvora u BiH.

Za Jutarnji.hr, odgovorio je na pitanje koliko je realno da braća Mamić služe kaznu u novom zatvoru 'bosanskim Alcatrazu:

"Mi o tome možemo govoriti samo hipotetički, ali realna mogućnost postoji. Naime, kad dobijemo pravomoćnu presudu Ministarstva pravosuđa RH, u Ministarstvu pravde BiH odredit ćemo koji je nadležan Sud da bi se navedena presuda mogla priznati i izvršiti u Bosni i Hercegovini.

Ako bi se ustanovilo da bi to bio Sud BiH, onda bi osuđenik izdržavao kaznu zatvora u državnom zatvoru. Ali, ako bi bio nadležan neki od entitetskih sudova onda se kazna izdržava u nekom od entitetskih zatvora.

Kad govorimo o entitetskim zatvorima na području Federacije BIH, to su zatvori u Zenici, koji je jedini zatvor zatvorenog tipa, te zatvori u Mostaru, Busovači, Orašju i Bihaću, koji su zatvori koji imaju i poluotvoreni i otvoreni dio. Što se tiče razloga sigurnosti, oni ne mogu biti temelj da se zatvorenik koji je osuđen od strane entitetskog suda smjesti u državni zatvor. U tom slučaju pitanje njegove sigurnosti će se morati jamčiti u okviru sustava izvršenja kaznenih sankcija te razine vlasti. U državnom zatvoru kaznu izdržavaju samo lica kojima je kaznu zatvora izrekao Sud Bosne i Hercegovine, uz stanovite izuzetke utvrđene zakonom, ali sigurnost osoba koje nisu pod ingerencijom našeg zatvora nije jedna od tih iznimki. Istina je da je ovo ustanova koja ima maksimalnu sigurnost, većina osuđenika i pritvorenika služe kaznu sami u ćeliji, najbolji su uvjeti osigurani prema europskim standardima i svaki zatvorenik ima onoliko kubnih metara prostora koliko mu jamče naši propisi, ali i europske konvencije", rekao je Grubeša.

Iznio je i podatak da, unazad pet godina je 60 bh. državljana sa hrvatskim državljanstvo, zatražilo i omogućeno im je izdržavanje kazne u Hrvatskoj, a 39 hrvatskih državljana koji imaju i BiH državljanstvo koji su osuđeni u Hrvatskoj zatražilo je služenje kazne u BiH.

Na pitanje koliko iznose troškovi za jedan dan zatvora u BiH, ministar je odgovorio:

"Ako govorimo o ovom zatvoru, državnom, ali moram se ograditi, jer još nema odluke u kojem zatvoru će služiti kaznu. Procjena je da jedan dan stoji okvirno 70 konvertibilnih maraka".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije