Grijanje u Tuzli reducirano zbog novog kvara

Fena
Grijanje u Tuzli reducirano zbog novog kvara
Pixabay / Ilustracija
Zbog problema u proizvodnji toplotne energije u Termoelektrani „Tuzla“, na snazi je redukovano snabdijevanje toplotnom energijom grada Tuzle.

"Kvar na kotlu IV, kojim se vrši toplifikacija Tuzle, nije do kraja saniran. Očekujemo u večernjim satima normalizaciju u radu sistema centralnog grijanja", izjavio je Sead Bašić, dispečer u JKP „Centralno grijanje“.

S obzirom na to da je jučer, prilikom prestanka grijanja, rečeno da će u Tuzli radijatori u stanovima i poslovnim prostorima biti hladni najviše šest sati, a bili su dvostruko duže, građani Tuzle s pravom negoduju zbog redukcije toplinskog zagrijavanja.

"Prvi kvar u TE 'Tuzla' dogodio se jučer u jutarnjim satima, kada se smrzla 'ozraka' na toplovodu u krugu ovog preduzeća. Zbog toga je zaustavljen kompletan sistem proizvodnje i isporuke toplinske energije. Nakon saniranja kvara isporuka toplinske energije uspostavljena je oko 18 sati. Normalno zagrijavanje imali su stanovnici Irca, Slatine, dijela Mosnika i još neki, dok su radijatori u ostalim dijelovima Tuzle bili mlaki", objasnio je tehnički direktor "Centralnog grijanja" Adnan Karahmetović.

Kvar na kotlu IV i niko nije mogao predvidjeti i zbog toga se "cvokotanje" u stanovima produžilo za cijeli dan.

"Od 2010. godine, otkako radim u 'Centralnom grijanju', ne pamtim da smo imali prekid u toplifikaciji grada dva dana zaredom, a u posljednje tri godine nije se desio nijedan prekid. Rečeno nam je da je u TE 'Tuzla' vanredno stanje, da su sve ekipe angažovane na saniranju kvara na bloku IV i da se normalizacija rada sistema za toplifikaciju očekuje u večernjim satima", naglasio je Karahmetović.

To što su radijatori u stanovima mlaki, a ne potpuno hladni, posljedica je slanja vršne pare za grad direktno, a ne iz kotla, zbog čega je na snazi redukovano snabdijevanje toplinskom energijom.

Prema nezvaničnim informacijama iz TE 'Tuzla', kvar na starom kotlu IV takav je da se normalno 'zatopljavanje' stanova i poslovnih prostora u Tuzli očekuje, ipak, tek u petak ujutro, saznaje Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije