Gregorian: Neozbiljno je Dodikove prijetnje ne shvatati ozbiljno

Radiosarajevo.ba
Gregorian: Neozbiljno je Dodikove prijetnje ne shvatati ozbiljno
Gostujući u političkom magazinu “60 minuta”, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian kaže da mu je drago što je osoba koja je ujedinila lidere Srba, Hrvata i Bošnjaka da se slože da im se on ne dopada.

“To je zato što im se ne dopada vladavina zakona i zadovoljan sam što imam podršku široke javnosti u poslu koji obavljam – u provođenju zakona. Ta mi podrška daje dalju sigurnost da nastavimo posao koji radimo ovdje, a naša misija je da provodimo mir i podržavamo Dejtonski sporazum”, kaže Gregorian.

Demantirao je pisanje nekih medija u kojima se predviđa njegov skori odlazak iz BiH. “Takvi izvještaji nisi tačni”, kaže Gregorian. Odbacio je i navode iz medija iz RS-a da je direktor FBI-ja došao u posjetu BiH kako bi ga upozorio da postoje prijetnje po njegov život.

“Ostajem u BiH u predvidivoj budućnosti. Naravno da ću građane ove zemlje obavijestiti ako se taj plan promijeni”, kaže Gregorian.

Govoreći o inicijativama premijera RS-a Milorada Dodika o provođenju referenduma u ovom entitetu, prvi zamjenik visokog predstavnika napominje da Dodik o referendumu već dugo govori, još od 2006. godine.

“Bili bismo neodgovorni ukoliko te Dodikove prijetnje ne bismo ozbiljno shvatali. Moramo veoma pažljivo pratiti kakav bi bio oblik referenduma, koje je bi bilo pitanje itd. Ali onako kako je to sada formulirano - visoki predstavnik, koji je konačni autoritet i tumač Dejtonskog sporazuma, rekao je jasno da je taj prijedlog antidejtonski i nelegalan i nije u skladu s nadležnostima RS-a kao entiteta. Stoga to moramo shvatiti ozbiljno”, smatra Gregorian. Tvrdi da eventualni referendum neće biti dozvoljen niti ima bilo kakvog razloga da se on desi u Distriktu Brčko.

Podržavam RAK: kontrola frekvencija dio je suvereniteta države


Osvrnuo se i na nelegalno emitiranje digitalnog signala programa RTRS-a i kaznu Regulatorne agencije za komunikacije koja je uslijedila nakon toga.

“Podržavamo RAK, koji je regulatorna agencija za cijelu BiH, a ne za pojedini entitet. Čak i argumenti da je to bilo tehnološki potrebno nisu u dosljednosti s odlukom Vijeća ministara iz jula 2009. o strategiji za prelazak na digitalno emitiranje. Kontrola elektromagnetskog spektra i frekvencija dio je suvereniteta države. Postupak RTRS-a dio je širokog plana koji nasrće na vladavinu zakona i ismijava vladavinu zakona”, tvrdi Gregorian.

“Mi u međunarodnoj zajednici nemamo problem s Republikom Srpskom kao entitetom, imamo problem sa ponašanjem s trenutnom Vladom RS-a koju predvodi SNSD i koja stalno ide protiv vladavine zakona”, izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian, gostujući u političkom magazinu FTV-a “60 minuta”.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije