Grbavica: Nožem napao vozača GRAS-a

Radiosarajevo.ba
Grbavica: Nožem napao vozača GRAS-a

Još jedan u nizu napada na službena lica preduzeća GRAS desio se jučer, 15. septembra u 22,45 sati na autobuskom stajalištu Grbavica, kada je nepoznati napadač nožem napao vozača K.E. koji je upravljao autobusom br. 850 na liniji 18 Drvenija – Pofalići (u pravcu prema Pofalićima).

„Naime, nakon prijema putnika na ovom stajalištu, a prilikom uključivanja vozila u saobraćaj, vozač je primjetio da iz obližnjeg parka prema autobusu trči grupa od šest mladića. Zaustavio je vozilo kako bi sačekao i primio putnike, te je po njihovom ulasku u vozilo ljubazno napomenuo da trebaju imati kartu za prevoz ili kupiti istu. Tada je jedan od mladića uz psovke izvadio nož i prijetio da će ga zbosti, a potom ga je drškom od noža udario u glavu. Odmah potom ostali mladići napadača su izgurali iz vozila i zajedno se udaljili u nepoznatom pravcu“, saopćeno je iz GRAS-a.

„Od 1. januara do 15. septembra 2013. godine zabilježeno je ukupno 12 slučajeva fizičkih napada na službena lica GRAS-a, i to devet na vozače i tri slučaja napada na kontrolore naplate, a u navedenom periodu zabilježeno je i preko 20 većih i manjih oštećenja na vozilima GRAS-a. Napadi na službena lica i oštećenja vozila GRAS-a često imaju višestruke posljedice, a što se prije svega odnosi na ugrožavanje sigurnosti službenih lica, putnika i drugih građana, te se dovodi u pitanje i odvijanje javnog gradskog prevoza.“

Dodaje se da su putnice koje su se zatekle u vozilu također pretrpile šok, te su sačekale policiju kako bi dale svoj iskaz. Na licu mjesta uviđaj su izvršili pripadnici PU Novo Sarajevo.

„Vozač se potom uputio u garažu, ali je zbog toga što se jako loše osjećao vozilo zaustavio na na stajalištu Pofalići gdje je povraćao, a zatim na stajalištu Otoka kada se onesvjestio. Drugi vozač GRAS-a koji se sa posla vraćao kući uočio je u kakvom se stanju nalazi napadnuti vozač autobusa, te je obavjestio dispečera. Potom je povrijeđeni vozač prebačen u Hitnu pomoć, a zatim na KUM, a nakon ukazane ljekarske pomoći upućen je na kućno liječenje“, ističe se u saopštenju i zaključuje:

„Preduzeće GRAS osuđuje ovakav odnos prema voznom osoblju GRAS-a i javnom gradskom prevozu i smatra da je isto nedopustivo, te dapočinioce ovakvih djela treba najstrožije kazniti jer se u konkretnom slučaju radi o napadu na službeno lice preduzeća za vrijeme obavljanja njegove redovne dužnosti, remećenju javnog reda i mira i onemogućavanja odvijanja JGPa. Napominjemo da se nanošenje lakših i težih tjelesnih povreda po Krivičnom zakonu FBiH smatra krivičnim dijelom, te je kažnjivo kako novčanim tako i zatvorskim kaznama, a za ovakva djela izriču se i kazne po osnovu remećenja javnog reda i mira. Još jednom upućujemo apel za korektan odnos prema službenim licima i vozilima GRAS-a, a kako bi našim građanima omogućili neometan i siguran javni gradski prevoz.“

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Irfana Nefića, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo, s pitanjem da li je počinilac uhvaćen, no on nije odgovarao na naše pozive. U Operativnom centru MUP-a, kao i u Press službi, nisu imali više informacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije