Granična policija u prošloj godini spriječila više od 6.000 migranata da ilegalno uđu u BiH

0
AA
Granična policija u prošloj godini spriječila više od 6.000 migranata da ilegalno uđu u BiH
Foto: GP BiH / Ilustracija

Tokom prošle godine, pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine odvratili su više od 6.000 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice.

"Najviše je državljana Afganistana, Burundija, Pakistana, s tim da je zabilježen određeni pad broja državljana Pakistana koji su ranije bili pri samom vrhu kada su u pitanju nezakonite migracije", kazali su za iz Granične policije BiH.

Kako su naveli, najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prijelaza, dakle, u graničnom pojasu.

Granična policija BiH od utapanja u Drini spasila 33 migranta

Granična policija BiH od utapanja u Drini spasila 33 migranta

"Od samog početka migrantske krize, najviše pokušaja nezakonitih ulazaka u BiH je na istočnom dijelu državne granice, iz smjera Srbije i Crne Gore. Česti su bili i pokušaji krijumčarenja i skrivanja migranata u teretnim vozilima, a ovi slučajevi su najčešće zabilježeni na područjima postrojbi granične policije Orašje, Brod, Šamac, Gradiška, gdje se migranti pokušavaju skrivati u prikolicama teretnih vozila, cisternama i podnožju samih vozila", kazali su iz Granične policije BiH.

U prvih jedanaest dana 2023. godine, pripadnici Granične policije BiH odvratili su više od 180 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice.

U zimskom razdoblju, bilježi se sezonski trend pada migracijskog pritiska, a, iz dosadašnjeg iskustva, dolaskom proljeća i ljepšeg vremena, intenzivira se migracijski pritisak.

Pripadnici Granične policije BiH ulažu maksimalne napore u zaštiti državne granice i poduzimaju sve mjere i aktivnosti, u skladu sa zakonskim propisima i izrađenim planovima, kako bi se što učinkovitije zaštitila državna granica i suzbile nezakonite migracije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije