Granična policija: Ipak Mustafić umjesto Mrkaljevića

Radiosarajevo.ba
Granična policija: Ipak Mustafić umjesto Mrkaljevića

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine (GPBiH), Vinko Dumančić, novim je rješenjem, postupajući po presudi Suda BiH od 19. juna ove godine, policijskoga službenika Taiba Mustafića unaprijedio u čin „glavni inspektor“ i imenovao ga savjetnikom direktora, od 15. jula 2013.

Ovom odlukom okončan je dugotrajni proces o imenovanju načelnika višegradskog ureda GPBiH koji traje još od aprila 2011.

Naime, 5. aprila te godine, Komisija koja se bavi unapređenjem policijskih službenika u GPBiH je utvrdila da je službenik Nermin Mrkaljević prvorangirani za čin „glavni inspektor“ na mjestu Terenski ured Istok, sjedište u Višegradu. Navodno, Mrkaljević je, nakon rangiranja, imao najvišu ocjenu - 4,8, slijedio je Enver Hadžiahmetović 4,4, Ešef Mulahasanović 4,4 i Taib Mustafić, prema jednom izvoru - 4,4, prema drugom 4,2.

Ipak, Odbor za žalbe policijskih službenika, 6. juna 2011, usvaja Mustafićevu žalbu i imenuje ga kao prvorangiranog kandidata.

Pojedini mediji Mustafiću su spočitavali rodbinske veze s jednim od bivših ministara (Sadik Ahmetović), a mediji iz RS-a optužili su ga i za zločine.

Cijela priča nastavila se na Sudu BiH. Preciznije, Mrkaljević se prvo žalio spomenutom odboru koji odbija tu žalbu, potom ide na Sud BiH gdje u julu prošle godine gubi spor, da bi potom Apelaciono vijeća u decembru 2012. usvojilo Mrkaljevićev zahtjev i poništilo rješenje o Mustafićevom unapređenju.

Mrkaljević je potom zatražio unapređenje i imenovanje za načelnika u višegradskom uredu. Međutim, Sud BiH, presudom od 19 juna ove godine, donesenoj u postupku revizije drugostepene presude od 26. decembra 2012, istu preinačio tako što je prvostepena presuda Suda BiH od 25. jula 2012, o Mustafićevom imenovanju, u cjelosti potvrđena.

Dumančić je potom donio novo rješenje kojim Mustafića imenuje za savjetnika i unaprjeđuje ga (ponovo) u glavnog inspektora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije