Graničari prijete 'peglanjem' putnika na prelazima

Radiosarajevo.ba
Graničari prijete 'peglanjem' putnika na prelazima


Usvoji li Predsjedništvo BiH ovogodišnji budžet u predloženoj formi, oni koji se zadese na granici sa Bosnom i Hercegovinom 30. aprila, nakon 12 sati, bit će temeljno pretrešeni. Kao i njihova vozila, ukoliko se budu kretali njima.

Ovo je danas u Sarajevu izjavio potpredsjednik Sindikata Granične policije BiH Svevlad Hofman, najavivši proteste policijskih službenika GPBiH za kraj mjeseca ako Predsjedništvo BiH na sljedećoj sjednici prihvati "nezakoniti Prijedlog budžeta institucija BiH za 2012".

Uz Hofmana, kako javlja Fena, na konferenciji je govorio i sindikalni čelnik Predrag Crnogorac; obojica subudžet nazvali Špirićevim (Nikola, ministar finansija i trezora BiH, op. a) nelegalnim nacrtom i izrazili očekivanje da Predsjedništvo BiH neće podržati spomenuti  prijedlog.

Najniža plaća policijskog službenika u GPBiH iznosi 642 KM i to je plaća službenika s činom policajca, a koja se obračunava po važećoj osnovici od 498,10 KM i po koeficijentu 1,29

Oni su podvukli da se osnovica ionako niskih plaća za policijske službenike GPBiH umanjuje za 4,5 posto, a naknada za topli obrok na dnevnom nivou smanjuje s osam na šest KM

Hofman je dodao da su uštede u ovoj situaciji neophodne, ali i da je apsolutno neprihvatljivo da u setu odluka Vijeća ministara BiH nema ni naznake o smanjenju troškova reprezentacije, a nema ni govora o tome da će ministarske plaće i naknade biti umanjenje.

U Predsjedništvu sjede Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Radmanović je glasati za budžet, Izetbegović će biti protiv (kao što je i stav njegove stranke), a zanimljivo, iako je SDP dao načelnu podršku državnom budžetu, Komšić mu se zbog smanjenja plata policijskim službenicima protivi te bi i on mogao glasati 'protiv'. Komšić želi da se smanje plate visokim funkcionerima.

U ovom slučaju, budžet će biti vraćen Vijeću ministara BiH na doradu;  bude li usvojen, daljom procedurom ide na glasanje u Parlamentarnu skupštinu BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije