Grand Rapids: Dan sjećanja na Srebrenicu 11. jula

Radiosarajevo.ba
Grand Rapids: Dan sjećanja na Srebrenicu 11. jula

George K. Heartwell, gradonačelnik Grand Rapidsa, drugog grada po veličini u državi Michigan, proglasio je 11. juli 2013. kao Dan sjećanja na Srebrenicu te ovu sedmicu kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini u gradu Grand Rapidsu.

Pozvao je sve građane da rade skupa kako bi se okončao krug nasilja i da promoviraju zajednički suživot za sve.

„Jedanaestog jula 2013. se komemorativno obilježava 18. godišnjica srebreničkog genocida u kojem je najmanje 8.372 nevinih bošnjačkih civila ubijeno i 30.000 ih je protjerano iz svojih domova u najgorem zločinu protiv civila u Evropi otkako se desio Holokaust. Ova godišnjica, zajedno sa godišnjicom početka rata u BiH, povećava spoznaju o tragičnom stradanju bh. građana.Važno je podsjetiti se više od 100.000 civila koji su poginuli kao rezultat politike etničkog čišćenja i agresije na cijelom teritoriju države Bosne i Hercegovine“, navodi se u proglasu, saopštio je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

U Grand Rapidsu, inače, živi veliki broj Bošnjaka, piše Fena.

Član Kluba prijatelja Kongresa Bošnjaka Sjeverne AmerikeHaris Alibašić, uime Bošnjaka Grand Rapidsa zahvalio je gradonačelniku Heartwellu.

„Ovim proglasima se pokazuje podrška Bošnjacima koji su preživjeli agresiju i genocid a koji su u Grand Rapidsu našli novi dom i podsjeća nas sve one koji su stradali u agresiji na BiH“, izjavio je Alibašić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije