Gradski vijećnici donijeli statut!

Radiosarajevo.ba
Gradski vijećnici donijeli statut!


Na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Mostara koju je jučer sazvao visoki predstavnik Valentin Inzko pod prijetnjom smanjenja vijećničkog paušala za sedam posto, mostarski vijećnici su riješili višemjesečnu krizu donošenjem novog statuta grada u skladu s odlukama Ustavnog suda, piše Bljesak.info.

Prema odluci vijeća, Mostar će biti podijeljen u 32 općine i 87 gradskih područja, a Gradsko vijeće će ubuduće činiti 658 vijećnika iz reda konstitutivnih naroda i 59 vijećnika iz reda ostalih. Pored toga, Mostar će uz gradonačelnika imati dvojicu dogradonačelnika, trojicu potgradonačelnika i jednog gradonačelnika bez portfelja.

Vijećnici su jučer bili poprilično aktivni, pa je doneseno još nekoliko važnih odluka za Mostar. Usvojen je prijedlog o osnivanju gradske lučke kapetanije kojim će se Mostar povezati s europskim destinacijama nakon što su low-budget zračni prijevoznici i ove godine zaobišli mostarski aerodrom u uspostavljanju redovnih linija. Natječaj za gradskog kapetana će biti raspisan u zakonskom roku, a dotad će mostarska lučka kapetanija biti pod jurisdikcijom lučke kapetanije u Ostrošcu.

Osim toga, usvojen je i prijedlog o osnivanju novog parking preduzeća "Moparking 2" u kojem će se zaposliti višak uposlenih iz Moparkinga.

Kako je saopćeno iz vijeća, Moparking će biti nadležan za nadzemni, a Moparking 2 za podzemni parking. Veliku buru među vijećnicima je izazvao prijedlog o osnivanju Moparkinga 3 koji bi bio nadležan za etažni parking, a u kojem bi se uposlio višak uposlenih iz Moparkinga 2.

Rasprava o ovom prijedlogu je zakazana za narednu sjednicu Vijeća, kao i o prijedlogu za podizanje spomenika pripadnicima kolašinskog rezervnog odreda ispred Gradske vijećnice.

Glasnogovornik Vijeća je javnost obavijestio i kako će se zbog ograničenih financijskih sredstava idući lokalni izbori održati tek 2023., pa će se Vijeće birati iz viška uposlenih iz Moparkinga 3 sistemom lutrije po principu bugarskog voza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije