Gradonačelnik Zagreba: 'Ostanak svakog čovjeka u Banjoj Luci je dragocjen'

Radiosarajevo.ba
Gradonačelnik Zagreba: 'Ostanak svakog čovjeka u Banjoj Luci je dragocjen'

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izjavio je danas u Banjoj Luci da je strateški interes Republike Hrvatske saradnja sa savremenom i demokratskom Bosnom i Hercegovinom, bilo da je riječ o Republici Srpskoj ili Federaciji BiH, javlja Fena.

Bandić je, nakon razgovora s biskupom banjalučkim Franjom Komaricom, rekao da je BiH zajednica triju konstitutivnih naroda i bez obzira na to o kojem njenom entitetu je riječ, ona je i "hrvatska zemlja“.

“Na tom tragu učinit ću sve, kao gradonačelnik Zagreba, da se ostvari saradnja” rekao je gradonačelnik Zagreba i najavio konkretne razgovore i vidove pomoći, jer, kaže, ostanak svakog čovjeka u Banjoj Luci je dragocjen i imperativ svih.

“Svaki jedanaesti Hrvat je opstao ovdje u Banjalučkoj biskupiji” rekao je  i dodao da od oko 73.000 koliko je bilo prije rata, danas ih ima manje od 6.000.

Izrazio je spremnost za saradnju zvanične Banje Luke i Zagreba.

“Uvijek je Banja Luka bila blizu Zagreba, a od danas, nakon ovih razgovora, približavamo se još bliže Banjoj Luci i obrnuto” kazao je Bandić i za proljeće je najavio i posjetu delegacije vlasti iz Banje Luke glavnom gradu Hrvatske, jer je, kaže, vrijeme da se ta saradnja institucionalizira.

Kada je u pitanju finansijska pomoć za banjalučki Katolički školski centar (KŠC) i Opću gimaniziju koja djeluje u njegovom sastavu, Bandić je rekao da, ako se ne dogodi da Banja Luka pomogne, učinit će to Zagreb, ali vjeruje da će ta obrazovna ustanova biti podržana od najvećeg grada u RS-u, a zvanični Zagreb ima namjeru pomoći i u drugim oblastima.

“Nećemo dozvoliti da se KŠC dovede u pitanje” kazao je gradonačelnik Zagreba.

Komentirao je i pitanje o ćirilici u Hrvatskoj, te naveo da se protesti ne bi dešavali "da su uredili Vukovar i Knin, tada ne bi bilo problema s ćirilicom", jer, kaže, ljudi imaju socijalne probleme.

Istupe na sportskim terenima u Hrvatskoj, kada su pojedinci skandirali "Za dom spremni“, prokomentirao je riječima da je "to budalaština, koju osuđuje i treba to osuditi". A problem u Hrvatskoj je, kaže, nezaposlenost, a ne to, dok je za definiciju braka rekao da je prirodnije da "dijete odrasta s mamom i tatom, a sve ostalo je za razmišljanje i na slobodnu volju“.

I biskup banjalučki Franjo Komarica uvjeren je da je ovo početak jače i tješnje saradnju Zagreba i Banje Luke.

“Mi domaći Hrvati možemo biti dragocjena spona sa Zagrebom. Te mogućnosti se ne trebamo odricati, ovdje nismo tuđinci, imamo svoje duboke korijene i imamo zadatak za stvaranje konstruktivne atmosfere” rekao je biskup Komarica i dodao da je glavni zadatak da se pruži pažnja "malom obespravljenom čovjeku“.

Budući da je Hrvatska članica EU, također očekuje i da to bude poticaj za pomoć, posebno malobrojnim Hrvatima na ovim prostorima, ali i onima koji se žele vratiti.

Očekivati je, kaže, da će Banjalučka biskupija i njene odgojno-obrazovne i socijalne institucije dobiti pomoć.

Komarica je rekao da Banja Luka nije toliko daleko od Zagreba i vjeruje da je ovaj posjet otvorio mogućnost i narednih susreta predstavnika tih dvaju gradova i veće saradnje.

Bandić je danas u Banjoj Luci posjetio Katolički školski centar te Zajednicu Hrvata Banje Luke, a razgovarao je i s gradonačelnikom najvećeg grada RS-a Slobodanom Gavranovićem o nizu pitanja vezanih za djelovanje Banjalučke biskupije u domenu socijalnih i obrazovnih projekata.

U fokusu su bili, pojasnio je Bandić, pitanja vezana za sufinasiranje Gimnazije koja funkcionira u okviru Katoličkog školskog centra (KŠC) jer joj, kako je kazao biskup Komarica, zbog nedostatka sredstava za rad, prijeti privremeno zatvaranje.

„Od gradonačelnika Banjaluke dobio sam čvrsta obećanja da će to biti riješeno. Ali, ako vlasti to ne riješe, Grad Zagreb će pomoći, ali uvjeren sam da će Grad Banjaluka omogućiti funkcionisanje Katoličkog školskog centra, odnosno njegove Gimnazije koju pohađaju, ne samo katolička nego i srpska i bošnjačka djeca", rekao je Bandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije