Gradonačelnik Maribora se izvinio Bosni i Hercegovini

Radiosarajevo.ba
Gradonačelnik Maribora se izvinio Bosni i Hercegovini

Nakon pisma gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena svom mariborskom kolegi, u kojem oštro osuđuje i izražava ogorčenje i protest povodom profašističkog orgijanja navijača Maribora tokom održane utakmice s Rukometnim klubom Gradačac, pismom se oglasio i gradonačelnik Maribora Franc Kangler

„S velikim razočarenjem i ogorčenjem sam primio vijest o izgredima i incidentu tokom rukometne utakmice između Maribora i Gradačca.

Istraga u toku

U ime Gradske općine Maribor i kao predstavnik građana našeg grada oštro osuđujem necivilizirano ponašanje navijača i iskreno se izvinjavam igračima, rukovodstvu ekipe i kluba, navijačima Gradačca te svim državljanima Bosne i Hercegovine za neprijateljsko ponašanje navijača“, navodi se u pismu koje je stiglo na Behmenovu adresu.

U pismu se dalje navodi da je „Sigurnosni odbor Gradske općine Maribor tokom treće sjednice, 15.2.2012., govorio o izgredu grupe navijača tokom rukometne utakmice između RK Maribor Branik i RK Gradačac i jednoglasno javno osudio takvu vrstu nesportskog ponašanja".

Gospodin Milan Miki, predsjednik Sigurnosnog odbora GOM i zamjenik gradonačelnika, koji pokriva područje sporta je također, naovdi se u pismo, takvo ponašanje tzv. navijača oštro kritizirao i javno izjavio da je ponašanje ove vrste neprihvatljivo, ne samo na sportskim utakmicama, već uopće.

„Veoma mi je žao što se grupa ljudi nedostojno ponašala, pobuđivala nacionalnu, političku i etičku netoleranciju i uvrijedila vaše sunarodnjake. Nadležni organi Republike Slovenije istražuju ovaj slučaj i reagirat će na adekvatan način.

Nadam se da se slični izgredi neće više ponavljati i da ćemo, usprkos svemu. očuvati prijateljske veze“, kaže se u pismu gradonačelnika Maribora koji je ovim povodom najavio posjet Sarajevu i zatražio susret sa gradonačelnikom Behmenom. 

Behmenovo pismo

Podsjećamo da je u pismu koje je 14. februara ove godine uputio Kangleru, Behmen istaknuo:

„Skandalozna i uvredljiva sadržina povika mariborskih navijača, koji su između ostalog skandirali 'Nož, žica, Srebrenica' je strahoviti udarac demokratskim i civilizacijskim procesima na ovim prostorima. (...) Veoma smo zabrinuti zbog neprimjerenog jezika mržnje, kako zbog tradicionalno prijateljskih veza sa narodom Slovenije, izuzetne saradnje Sarajeva i Maribora, tako i zbog činjenice da je ove godine Vaš grad evropska prijestolnica kulture“. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije