Gradonačelnik i načelnici iz USK podržali inicijativu za ukidanje kantona

Radiosarajevo.ba
Gradonačelnik i načelnici iz USK podržali inicijativu za ukidanje kantona
U Bosanskoj Krupi je održan Kolegij gradonačelnika i načelnika Unsko-sanskog kantona.

U prvom dijelu sastanka gradonačelnik i načelnici su razgovarali o situaciji u lokalnim zajednicama, problemima s akcentom na investitore i privredna ulaganja, a u drugom je od strane gradonačelnika Grada Tuzle Jasmina Imamovića prezentirana inicijativa za ukidanje kantona u Federaciji BiH što su Krajišnici jednoglasno prihvatili i pružili podršku.

"Načelnici Unsko-sanskog kantona nastavljaju praksu koju su započeli prije tri mjeseca i danas smo razgovarali o svemu onome što nas muči, a toga ima zaista puno, barem što se tiče lokalnih zajednica u kantonu i u Federaciji, pa i u cijeloj BiH. Donijeli smo određene zaključke, jedan od njih je da ćemo tražiti sastanak sa kantonalnim premijerom do kraja aprila i sa federalnim do kraja maja, da vidimo šta mi kao lokalne zajednice možemo očekivati i da li je to usaglašeno sa našim strategijama koje su donesene", kazao je domaćin sastanka  načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović

Dosadašnje inicijative oko izmjene ustavnog sistema, kako kaže Imamović, propale su jer se odmah išlo na Dejtonski sporazum što je nemoguće, da sve velike sile sjednu za isti sto i da se svi oko svega slože.

"Ali možemo vidjeti šta je do nas u Federaciji. To je moguće. Trebamo prije svega mijenjati hronološki, za početak Vašingtonski ustav iz '94 pa da vidimo onda ako se nekad steknu uslovi za Dejtonski. Treba riješiti više problema. Mi u jednoj državi imamo 13 država, 2 entiteta, distrikt i 10 kantona, pa dajte da skinemo odmah 10 kantona kao država, neka ostanu kao teritorije i to je suština ideje. Imate neke 3,5 milijarde da podijelite između Federacije i lokalnih zajednica, da ostvarite velike uštede i postignete potpunu promjenu paradigme, potpunu ravnopravost građana bez obzira na to koje su nacije i u kojem dijelu Federacije žive", dodao je Imamović.

Inicijativa za ukidanje kantona je podržana od strane krajiških gradonačelnika i načelnika. Smatraju je efikasnim i ekonomičnim rješenjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije