Gradonačelnik Banje Luka osudio izjavu biskupa Komarice

Fena
Gradonačelnik Banje Luka osudio izjavu biskupa Komarice
Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović osudio je jučerašnje izjave biskupa Franje Komarice, u kojima je uporedio Banju Luku sa Blajburgom.

"U svoje i uime Gradske uprave, najoštrije osuđujem jučerašnje izjave biskupa Franje Komarice u kojima poredi Banju Luku s Blajburgom, pokušavajući na taj način da opravda svoju posjetu Blajburgu gdje je vodio vjerski obred onima koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata po Banjoj Luci činili zvjerstva" naveo je Gavranović u saopćenju.

Navodi da “nezapamćeni zločini uime vjere, u kojima su monstruzno ubijana djeca i goloruko stanovništvo samo zato što su Srbi, nikako se ne mogu porediti sa onim što se dešavalo u našoj novijoj istoriji".

"Time se vrijeđaju svi ljudi dobre volje koji žele da grade suživot u našem gradu i omalovažava trud koji činimo u tom pravcu. I kao što i sam biskup Komarica zna, vrata Gradske uprave i mog kabineta otvorena su za sve koji rade na pomirenju i uspostavljanju tolerancije, bez obzira na to kako se oni zvali ili kom narodu pripadali.

Revizija istorije nikada i nikome nije donijela ništa dobro. Rane su još uvijek svježe kao i pamćenje malobrojnih preživjelih sa Drakulića, Stare Gradiške, Jesenovca i drugih stratišta srpskog naroda.

Zato smatram da je u interesu svih naroda koji žive na ovim prostorima da se tih žrtava sjećamo sa dužnim poštovanjem.

A mi, nosioci javnih funkcija i predstavnici vjerskih zajednica, treba da radimo na pomirenju, gradimo bolju budućnost i pazimo šta činimo i govorimo" naveo je gradonačelnik Banje Luke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije