Cormack: Građani u BiH su zabrinuti za svoju sigurnost

Radiosarajevo.ba
Cormack: Građani u BiH su zabrinuti za svoju sigurnost
/ Maureen Cormack, američka ambasadorica u BiH (Fena)
Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack objavila je danas na svom blogu da su bh. građani u svakodnevnom životu sve više zabrinuti za svoju sigurnost.

"Zabrinuti su zbog nasumičnog uličnog kriminala u kojem su žrtve slučajni prolaznici, brine ih to što mogu postati slučajne žrtve organiziranog kriminala ili bezobzirnog vozača i što ih organi vlasti nisu u stanju zaštiti u svakodnevnom životu, a kamoli u vanrednoj situaciji – u slučaju prirodne katastrofe ili traganja za izgubljenim djetetom“, navela je ambasadorica SAD-a.

Navela je da je veliki broj institucija uključen u rješavanje prijetnji sigurnosti građana i vrlo je bitno da u tome ostvare tješnju saradnju.

"Znam da postoje problemi – ali moj tim u Ambasadi poštuje i održava snažne veze s velikim brojem predanih profesionalaca širom BiH koji su posvećeni očuvanju lične sigurnosti građana ove zemlje. Kroz podršku policiji i organima sigurnosti nastojimo im svim snagama pomoći da bi oni pomogli vama – građanima kojima su na usluzi i zajednicama u kojima građani žive i rade“, napisala je Cormack.

Govoreći o problematici deminiranja istaknula je da je u demokratskom društvu nemoguće sigurnost građana efikasno nametnuti s vrha, "te stoga naši ciljevi moraju obuhvatiti pružanje pomoći institucijama da bi ostvarile tješnju saradnju sa zajednicama kojima su na usluzi, pritom osnažavajući ljude kako bi kvalitetnije zaštitili sebe i svoju porodicu“.

"Na kraju, vidjela sam kako se zajednice zbližavaju kada su suočene s nesrećom i prijetnjama sigurnosti ovdje, u BiH: građane koji izlaskom na ulicu zahtijevaju odgovornost nakon tragične nesreće koja je uzela život dvije studentice, stotine ljudi koji se međusobno ne poznaju, ali su se ujedinili u očajničkoj potrazi za izgubljenim djetetom, prijatelji i porodice koji pomažu ljudima u Ribnici i Mramoru da ponovo stanu na noge nakon katastrofalnih klizišta“, navela je američka ambasadorica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije