Građanska inicijativa uspješna, promijenjen formular za popis

Radiosarajevo.ba
Građanska inicijativa uspješna, promijenjen formular za popis

Napori uloženi u protekla tri mjeseca na zagovaranju izmjena u popisnici putem koje će Bosna i Hercegovina, prvo probnim popisom u oktobru 2012, a potom i glavnim u aprilu 2013. prikupiti podatke o svom stanovništvu, konačno su pokazali rezultat!
Iz ažurirane popisnice jasno je da na pitanje o vjeroispovijesti osoba može odgovoriti sa “ateist” i “agnostik”

Inicijativa za slobodu izjašnjavanja ovim je riječima pozdravila izmjene na popisnici koje je izvršila Agencija za statistiku BiH čime je ova institucija „počela sa uvažavanjem zahtjeva organizacija i pojedinaca i pojedinki okupljenih oko Inicijative“. 

„Dok je prva verzija popisnice ograničavala građane  i građanke u izjašnjavanju o etničkim obilježjima,  te je marginalizirala osobe koje se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda, novi formular dokida preferencije koje su diskriminirale građane, ostale i one koji se ne izjašnjavaju“, saopćeno je.  

Novi pristup uklanja diskriminaciju


Klik na sliku za veću rezoluciju

Na nedostatke prethodnog upitnika u protekla tri mjeseca ukazivale su, pored Inicijative za slobodu izjašnjavanja, i međunarodna organizacija Human Rights Watch, kao i poslanice Evropskog parlamenta; Međunarodna monitoring misija EU, Vijeća Evrope i EUROSTAT-a iskazali su duboku zabrinutost u vezi sa ograničenim pitanjima 24, 25. i 26.  

Kako se navodi - a kako je naš portal već ranije najavio - ključne izmjene popisnice su te da se prilikom odgovora na dva neobavezna pitanja (o etničkoj/nacionalnoj pripadnosti i vjeroispovijesti), te na obavezno pitanje o maternjem jeziku,  građani/ke sada imaju mnogo veću slobodu izjašnjavanja, jer popisnica sadrži poluotvoren prostor za upis njihovog odgovora.  Također, građani i građanke nisu ograničeni na samo jedan odgovor. 

„Ovaj novi pristup uklanja diskriminatorne preferencije iz prethodnog obrasca predstavljene u unaprijed definiranim odgovorima umjesto osiguravanja slobode izjašnjavanja. Probni popis bit će prilika da se ovakav pristup isproba, te da se u konačnici naprave dodatne izmjene kako bi se osigurala 100 posto jasnoća i razumijevanje među popisivačima i osobama koje se popisuju“, ističe se u saopćenju Inicijative.

Inače, Inicijativa za slobodu izjašnjavanja okuplja 42 organizacije, te više od 1260 članova.

Mijenja se formular za popis stanovništva
Popis stanovništva u BiH: Pismo upozorenja za Evropu
Uključiti aktiviste u probni popis stanovništva
Izađi iz kutije - Podrška inicijativi 'Popis 2013'

Pitanje o etničkoj pripadnosti nije konačno formulirano

Gender, jezik, nacija, kućica? Sve o Popisu stanovništva

Javna diskusija na temu popisa stanovništva

Kako do Popisa pravičnog za sve?

Šta sa osobama koje imaju dva maternja jezika?

Diskriminatorni upitnik za popis stanovništva 2013.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije