Građanke Mostara osudili monstruozni zločin u Gradačcu. Pozvali na mirno okupljanje

Radiosarajevo.ba
Građanke Mostara osudili monstruozni zločin u Gradačcu. Pozvali na mirno okupljanje
Foto: Facebook / Femicid (Ilustracija)

Nakon što je u pe5tak, 11. augusta, javnost potresla vijest o užasnom zločinu koji je počinio Nermin Sulejmanović, reagovali su iz Inicijative građana i građanki Mostara te su se obratili svim nosiocima vlasti u Bosni i Hercegovini.
 
Pozvali su nadležne organe da postupe u skladu s Zakonom, a sve nosioce vlasti u Bosni i Hercegovini da problemu femicida i sve češćoj pojavi femicida u BiH pristupe ozbiljno.

Njihovo saopćenje na društvenoj mreži Facebnook prenosimo u cijelosti:

"Inicijativa građanki/na Mostara najoštrije osuđuje FEMICID počinjen u Gradčacu! Pozivamo nadležne organe da postupe u skladu s Zakonom, a sve nosioce vlasti u Bosni i Hercegovini da problemu FEMICIDA i sve češćoj pojavi FEMICIDA u BiH pristupe ozbiljno.

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Muškarac iz Gradačca na društvenoj mreži Instagram objavio video uznemirujućeg sadržaja, navodeći javnosti da će uživo vidjeti ubistvo. Nakon toga se na snimku vidi kako ispaljuje metak u čelo ženi koja je teško pretučena.

Karić: "Užasnuti smo stravičnim zločinom u Gradačcu, spremni smo pružiti svu moguću podršku"

Karić: "Užasnuti smo stravičnim zločinom u Gradačcu, spremni smo pružiti svu moguću podršku"

Kao i za većinu stvari u Bosni i Hercegovini, nešto dobije pažnju tek onda kad je "šteta već počinjena"! Svjedoci smo da glas naroda često ne načini nikakve promjene, ali složit ćemo se da je FEMICID nešto što sve više uzima maha i kao takvo neophodno je više govoriti i pisati o njemu.
Femicid u našoj zemlji je stvarnost i iz godine u godine sve češće se, kao takvo, ne može i ne bi trebalo zanemarivati.

Inicijativa građanki/na Mostara smatra da "Ni jedna više", žena ne smije biti žrtva FEMICIDA. Inicijativa postavlja pitanje koliko još žena, koliko još žrtava, dok se FEMICID ne uvede kao zasebno krivično djelo i, kao takvo, adekvatno kazni počinitelje?

Inicijativa građanki/na Mostara najoštrije osuđuje FEMICID počinjen u Gradčacu! Pozivamo nadležne organe da postupe u...

Posted by Inicijativa građanki/na Mostar on Friday, August 11, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije