Građanima teško ostvariti pravo na korištenje javne kuhinje

Radiosarajevo.ba
Građanima teško ostvariti pravo na korištenje javne kuhinje

Crveni križ u BiH ima osam javnih kuhinja od toga šest u RS-u i dvije u Federaciji BiH. U javnim kuhinjama Crvenog križa na području Federacije BiH ima oko 3.000 korisnika.

U Kantonu Sarajevo potrebe su veće za oko 20 posto u odnosu na prošlu godinu, a slična situacija je i u ostalom dijelu F BiH i RS-u. 

Osim u organizaciji Crvenog križa, u BiH djeluju i javne kuhinje pri humanitarnim organizacijama, kakve su npr. Merhamet, Caritas, Dobrotvor...   

Strogi uvjeti koje postavljaju nadležni organi mnoge osobe u Federaciji BiH onemogućavaju da formalno-pravno dobiju status korisnika javnih kuhinja iako im je to uistinu neophodno. Situacija na terenu pokazuje da su te potrebe stanovništva na teritoriji Federacije BiH mnogo veće nego što ima stvarnih korisnika.

Generalni sekretar Crvenog križa F BiH Namik Hodžić u svom intervjuu za agenciju Fena kaže da korisnike ne određuje Crveni križ, nego nadležni centar za socijalni rad na osnovu kriterija koje utvrđuje vlada određenog kantona.

"U tom kontekstu, imamo osobe koje formalno-pravno ne ispunjavaju uvjete, ali su u stanju potrebe. Tako da uvijek imamo određeni broj osoba koje mi zbrinjavamo, a nisu formalno-pravni korisnici," kaže on.

Precizira da Crveni križ na području Federacije BiH ima kuhinje u Kantonu Sarajevo i Mostaru. Kaže da organi vlasti tih kantona finansijski podržavaju rad kuhinja Crvenog križa i drugih humanitarnih organizacija, ali da su uvjeti za dobijanje statusa korisnika strogi.

Hodžić smatra da se cijelo društvo treba angažirati kako bi se broj osoba koje imaju potrebu za javnim kuhinjama smanjio. Posebno se to odnosi na izdvajanje više novca za razvoj ekonomije i rješavanje problema nezaposlenosti, čime bi se smanjio broj korisnika socijalnog davanja, a time i korisnika kuhinja.

Vezano: Sorensen posjetio Narodnu kuhinju




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije