Građani mostarskih naselja izašli na ulice: 'Nećemo dozvoliti scenarij iz Donje Jablanice'

1
Radiosarajevo.ba
Građani mostarskih naselja izašli na ulice: 'Nećemo dozvoliti scenarij iz Donje Jablanice'
Foto: Bljesak.info / Građani mostarskih naselja izašli na ulice

Neformalna grupa građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" organizirala je na Kobilovači ovoga petka, 11. oktobra, protest na kojem se okupio veći broj građana.

Protest je organiziran jer su mještani naselja Miljkovići i Kozice izrazili zabrinutost jer su na brdima iznad njihovih kuća započeti građevinski radovi za solarna postrojenja.

Oni strahuju da bi njihovo naselje mogla zadesiti ista sudbina kao Donju Jablanicu te ne žele to dozvoliti.

Grad u BiH koji osvaja turiste: Više od milion posjetitelja, turizam u Mostaru bilježi izniman rast

Grad u BiH koji osvaja turiste: Više od milion posjetitelja, turizam u Mostaru bilježi izniman rast

Nezakonito raspolaganje državnim zemljištem

Dodali su kako prosvjedom žele ukazati na nezakonito raspolaganje državnim zemljištem. Ističu da je Odlukom Ustavnog Suda BiH van snage stavljeno pretvaranje državnog šumskog i poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište, na osnovu čega je Grad Mostar izdavao dozvole investitorima za gradnju na državnom zemljištu.

Mario Ćosić, predstavnik neformalne grupe građana koja je organizirala okupljanje, izrazio je saučešće žrtvama stradalima u poplavama.

''Razlog okupljanja je upravo ovo što se dogodilo u Donjoj Jablanici. Želimo poručiti da mi ni u kojem slučaju nećemo dopustiti da se na brdima iznad naših kuća prave solarna postrojenja bez naše suglasnosti, bez učešća u javnim raspravama i svega što je potrebno zakonski napraviti'', rekao je Ćosić, prenosi Bljesak.

Dženad Džino upozorava: 'U našu Jablanicu dolaze razni "krvoloci" s društvenih mreža, Tik-Toka...'

Dženad Džino upozorava: 'U našu Jablanicu dolaze razni "krvoloci" s društvenih mreža, Tik-Toka...'

Zaštititi državnu imovinu u Mostaru

''Pozivam državnu pravobraniteljicu Jelenu Cvjetić da postupi po službenoj dužnosti i zaštiti državnu imovinu BiH.

Odlukom Ustavnog suda od 11. 7. 2024. godine da je trajna prenamjena državnog šumskog zemljišta u građevinsko zemljište nezakonita i neustavna, odnosno da se smatra raspolaganje državnom imovinom, a zabrana raspolaganja državnom imovinom je na snazi, što znači da općine, kantoni  entiteti ne mogu raspolagati državnom imovinom.

"Vlada FBiH je provela Odluku Ustavnog suda i poništila koncesiju za Vareš. Mi želimo da kantonalna Vlada, na čelu sa premijerkom Marijom Buhač, na isti način provede Odluku Ustavnog suda i poništi sve nezakonite prenamjene državnog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište za potrebe solarnih postrojenja'', rekao je Ćosić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije